TROVANJEM "GASE" ŠKOLOVANJE DEVOJČICA? Prva hapšenja širom Irana

I.S.

08. 03. 2023. u 16:02

ZBOG trovanja više od 5.000 učenika, uglavnom devojčica, u 230 škola, u 25 pokrajina u Iranu, juče su počela hapšenja osumnjičenih. Iransko ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je da su "trojica članova tima sačinjenog od četiri osobe u pritvoru". Utvrđeno je da "je njihova veza sa stranim disidentskim medijima razotkrivena".

ТРОВАЊЕМ ГАСЕ ШКОЛОВАЊЕ ДЕВОЈЧИЦА? Прва хапшења широм Ирана

Foto: Printskrin/Twitter/@@IranIntl_En

Mohamed Hasan Asferi, član Istražne komisije iranskog parlamenta za slučajeve trovanja, istakao je da se podaci o trovanju đaka odnose na period od 30. novembra 2022. do 6. marta. U poslednja tri meseca učenice su prijavljivale da osećaju miris pomorandže ili pokvarene ribe pre nego što bi se razbolele.

Mahmud Sehamet, prorektor na Univerzitetu medicinskih nauka "Kohgilje-Bujer Ahmed", naveo je da su 43 učenika tri škole smeštena u bolnicu sa simptomima trovanja. Na desetine učenika hospitalizovano je u gradovima iranskih pokrajina Gulistan i Kohgilje-Bujer Ahmed, zbog sumnje na trovanje. Naveo je da je u poslednja tri dana hospitalizovano 280 učenika sa simptomima trovanja, a da je sedam učenika i dalje na lečenju.

- Postalo je očigledno da neki ljudi žele da se sve škole, naročito škole za devojke, zatvore - ponovio je svoju tvrdnju dr Junes Panahi, zamenik iranskog ministra zdravlja. - Korišćene hemikalije nisu vojnog tipa i javno su dostupne. Učenicama, na sreću, nije potrebno invazivno lečenje. Najvažnije je ostati pribran.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)