"POŠTUJEMO NEUTRALNOST IRSKE I AUSTRIJE": Borelj - EU neće od njih tražiti da odustanu od svojih stavova

Srna

08. 03. 2023. u 11:32

EU u potpunosti poštuje neutralnost Austrije i Irske i neće tražiti od njih da odustanu od nje čak ni usled sukoba u Ukrajini, izjavio je visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

ПОШТУЈЕМО НЕУТРАЛНОСТ ИРСКЕ И АУСТРИЈЕ: Борељ - ЕУ неће од њих тражити да одустану од својих ставова

Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

- Beč ima neutralnost u svom Ustavu i niko ne traži od Austrije ili Irske da odustane od ovog stava, koji je savršeno kompatibilan. One nastavljaju finansijsku podršku, a svi znamo da njihov novac neće biti upotrebljen za smrtonosnu opremu /za Ukrajinu/ i njihova neutralnost će biti poštovana u potpunosti - rekao je Borelj na marginama sastanka ministara odbrane EU u Stokholmu.

Austrija je 26. oktobra 1955. godine usvojila Ustavni zakon o neutralnosti, u kojem je izrazila privrženost održavanju i odbrani svog neutralnog statusa svim sredstvima. Beč je više od pola veka gradio svoju spoljnu politiku na temeljima ovog specijalnog statusa trajne neutralnosti, prenosi RIA.

Za razliku od Austrije, neutralnost Irske više je stvar politike Vlade nego Ustava ili drugih pravnih normi. Irska se nikada nije pridružila NATO-u i kroz istoriju je bila miroljubiva država, čak i tokom Drugog svetskog rata.

Međutim, uprkos neutralnom statusu, Irska i Austrija su se pridružile sankcijama Rusiji zbog specijalne vojne operacije u Ukrajini, što je izazvalo kritike ruskih zvaničnika, koji tvrde da su Dablin i Beč time odustali od neutralnog stava.

BONUS VIDEO: OVAKO RUSI NAVODE DRONOVE KAMIKAZE NA NEPRIJATELjSKE POLOŽAJE: Novi snimak MO Rusije iz borbe

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom