BORBA ZA SLOBODU ŠTAMPE U GRUZIJI: Ulice glavnog grada poprište demonstracija

A. Z. K.

08. 03. 2023. u 00:25

ULICE Tbilisija, glavnog grada Gruzije, juče su bile ispunjene demonstrantima, koji su želeli da iskažu nezadovoljstvo jer smatraju da novi predlog zakona vide kao gušenje slobode štampe.

БОРБА ЗА СЛОБОДУ ШТАМПЕ У ГРУЗИЈИ: Улице главног града поприште демонстрација

Foto Tanjug/AP

Policija je sinoć upotrebila suzavac i vodene topove kako bi oterala građane sa ulica.

Novi zakon predlaže da se mediji i nevladine organizacije, koje dobijaju više od 20 odsto finansija iz stranih izvora, registruju kao "agenti stranog uticaja". Predsednica ove zemlje Salome Zurabišvili rekla je da će staviti veto na ovaj zakon. Međutim, autori akta rekli su da je on neophodan kako bi se postigla transparentnost rada onih koje finansiraju strane države. Nije izostala ni reakcija iz inostranstva, pa su međunarodne organizacije izrazile zabrinutost zbog novog nacrta.

Demonstranti su juče policajce gađali petardama, kamenicama i Molotovljevim koktelima. Gruzijski građanski aktivisti i predstavnici opozicije blokirali su oba ulaza u zgradu parlamenta. Demonstranti se danima okupljaju kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog predloženog zakona. Ovo je bio razlog tuče među poslanicima u parlamentu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)