AMERIKA GUBI TURSKU KAO IRAN: Lovci F-16 sve manje izvesni, Ankara gleda u ruske Su-35 i Su-57

P. Z. S. / sputniknews.com

06. 03. 2023. u 18:34

S OBZIROM na to da su američki Kongres, Pentagon i CENTCOM veoma nezadovljni zbog primedbi Turske na politiku Vašingtona u poslednjih 20 godina, malo je verovatno da će Ankara dobiti svoje avione F-16, što čini ruski Su-35 opcijom, kaže dr. Ali Demirdas, politički analitičar i saradnik The National Interest, rekao je za Sputnjik.

АМЕРИКА ГУБИ ТУРСКУ КАО ИРАН: Ловци Ф-16 све мање извесни, Анкара гледа у руске Су-35 и Су-57

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije


Iako je američki državni sekretar Antoni Blinken ranije insistirao da je prodaja aviona F-16 Turskoj „nacionalni i bezbednosni interes“ za Bajdenovu administraciju, Vašington je odložio dogovor, što je navelo Ankaru da najavi da bi mogla da nabavi modernije i jeftinije borbene avione.

-Postoji ogromna količina antiturskog raspoloženja u američkom Kongresu, posebno među jermenskim i grčkim lobijima, što je dovelo do pogoršanja bilateralnih odnosa, rekao je dr Ali Demirdas. „Ovom frontu se dodaju pro-PKK [Kurdistanska radnička partija, zabranjena u Turskoj – Sputnjik] i indijski lobiji. Gotovo je 100% da Kongres neće promeniti ovo negativno raspoloženje prema Turskoj. Ne samo to, Pentagon, posebno CENTCOM, je žestoko nesklon turskim primedbama na politiku SAD u poslednjih 20 godina (od odbijanja predloga od 1. marta 2003. do S-400 i politike turske IPG [Jedinice za zaštitu naroda]). Sve ovo zajedno, čini malo verovatnim da će Ankara dobiti avione. Verujem da je ruski Su-35 opcija.”

Foto: EPA/ ilustracija

Uprkos tome što je jedna od najstarijih država članica NATO-a, Turska je u poslednjih nekoliko godina sve više u sukobu sa NATO-om. Ankara se u više navrata protivila Vašingtonskom naoružavanju Jedinica za zaštitu naroda (IPG) u Siriji u kojima dominiraju Kurdi, smatrajući IPG ogrankom PKK.

Tursko rukovodstvo je takođe sumnjičavo u pogledu sve veće bliskosti SAD sa Grčkom. Odluka Turske da kupi ruske protivraketne odbrambene sisteme S-400 u decembru 2017. dovela je do uklanjanja Ankare iz programa borbenih aviona F-35 predvođenih SAD-om 2019. godine – iako je bliskoistočna država uložila 1,4 milijarde dolara (24,2 milijarde TL) u to. Vašington je takođe zamrznuo prodaju lovaca F-16 Turskoj. Sa svoje strane, tursko predsedništvo odbrambene industrije nije isključilo u oktobru 2021. da će poništiti dogovor sa SAD i umesto toga kupiti ruske lovce Su-35 i Su-57.

-Politika SAD u Iraku i Siriji uvek je potkopavala nacionalnu bezbednost Turske. Pod predsednikom Erdoganom, Turska je bila u stanju da prkosi ovoj politici, što je zapravo rezultiralo pokušajem državnog udara od 15. jula [2016] Vašingtona, primetio je Demirdas. -NATO nikada nije zadovoljio bezbednosne potrebe Turske. Zbog nesmotrenosti SAD na Bliskom istoku, Turska je mnogo patila i videla malo ili nikakvu pomoć od NATO-a. To je podstaklo približavanje Turske Rusiji. Jedini razlog zašto Turska ostaje u NATO-u je da spreči druge članice NATO da preduzmu korake protv nje. U trenutku kada Turska napusti NATO, južni Kipar i Izrael će postati članovi, koji okružuju Tursku. S druge strane, Turska je ozbiljna vojna sila koju NATO ne bi želeo da izgubi.

Foto: EPA

Predstojeći opšti izbori u Turskoj, zakazani za maj, mogli bi značajno da promene odnos snaga u regionu u slučaju da Redžep Tajip Erdogan bude poražen. Tursku opozicionu koaliciju predstavlja šest stranaka koje pokušavaju da se dogovore oko kandidata za osporavanje aktuelnog predsednika.

-Svi u Vašingtonu i Briselu čekaju majske izbore u Turskoj. Ako Erdogan pobedi, što verujem da je vrlo verovatno, raskid između SAD i Turske će verovatno postati dublji. Uvek sam govorio da SAD gube Tursku onako kako su izgubile Iran, koji je bio jedan od njegovih najvećih saveznika 60-ih i 70-ih godina, zaključio je Demirdas.

BONUS VIDEO - PODRŠKA OD TERMINATORA: Snimci ruskih oklopnih vozila tokom borbe u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)