F-35 PONOVO U KVARU: Pentagon naređuje popravku za sve “nevidljive” širom sveta

P. Z. S. / rt.com

04. 03. 2023. u 18:10

VOJNI avion koji se promoviše kao najnoviji i najbolji američki borbeni avion, F-35, povučen je širom sveta kako bi rešio problem sa motorom koji je doveo do prizemljenja nekih aviona i zaustavljanja novih isporuka.

Ф-35 ПОНОВО У КВАРУ: Пентагон наређује поправку за све “невидљиве” широм света

Foto: Profimedia/Ilustracija



Zajednička programska kancelarija Pentagona F-35 (JPO) naredila je popravku ranije ove nedelje, pozivajući da se svi mlaznjaci naknadno poprave u roku od 90 dana. Naredba se odnosi na svih skoro 900 F-35 koje je odbrambeni izvođač Lokid Martin isporučio širom sveta, uključujući i one koji su prizemljeni nakon pada 15. decembra u mornaričkoj vazduhoplovnoj bazi združenh rezervi Fort Vort u Teksasu.

Istraga je otkrila da su vibracije motora dovele do pada, u kojem je lebdeći F-35 koji je sletao vertikalno iznenada odskočio nagore pre nego što je zalegao napred i proklizao na nosu i desnom krilu. Taj incident je uključivao varijantu borbenog aviona F-35B Lajting 2, koji koristi američki marinski korpus.

Lokid je odgovorio obustavljanjem prijemnih letova za nove F-35, koji su potrebni pre nego što se avion može isporučiti kupcima. Pentagon i proizvođač pogonskog sistema F-35, Prat & Vitni (Pratt & Whitney), zaustavili su isporuke motora kasnije u decembru.

Istražitelji su navodno pratili problem do vibracija motora, za koje je JPO rekao da se retko dešavaju i da se smatralo da je problem u nedavno napravljenim F-35. Izvršni direktor kompanije Prat & Vitni rekao je novinarima ranije ove nedelje da su inženjeri razvili „trenutno rešenje“ za problem i da će „neki mlaznjaci“ morati da budu naknadno opremljeni, izvestio je Breaking Defense.

Međutim, naredba JPO se odnosi na sve F-35, uključujući i one koji se isporučuju stranim vojskama. SAD su prodale F-35 zemljama kao što su Izrael, Japan i Velika Britanija.

Neki američki kongresmeni procenjuju da će izdržavanje nacionalne flote F-35 koštati 1,3 biliona dolara, delom zbog loše pouzdanosti. Prema jednoj proceni, samo 30% mlaznjaka u proseku je sposobno da izvrši sve zadatke koji su im dodeljeni u bilo kom trenutku. Američki predstavnik Adam Smit, demokrata najvišeg ranga u Komitetu za oružane snage Predstavničkog doma, nazvao je program F-35 „problemom“.

F-35 nije usamljen u svojim nevoljama. Samo četiri od 49 tipova američkih vojnih aviona bila su dovoljno pouzdana da ispune svoje „ciljeve sposobne za misiju“ u većini godina između 2011. i 2021. godine, prema vladinom izveštaju objavljenom u novembru.

BONUS VIDEO - PODRŠKA OD TERMINATORA: Snimci ruskih oklopnih vozila tokom borbe u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu