NAKON BALONA, "ŠPIJUNSKE" DIZALICE: SAD u panici

Novosti Onlajn

05. 03. 2023. u 17:26

AMERIČKI zvaničnici su, posle sage sa kineskim "špijunskim" balonom, zabrinuti zbog kineskih dizalica koje se u zemlji koriste gotovo dve decenije.

НАКОН БАЛОНА, ШПИЈУНСКЕ ДИЗАЛИЦЕ: САД у паници

Foto shutterstock

Naime, zvaničnici su izneli tvrdnje da bi dizalice koje se nalaze u američkim lukama širom zemlje, uključujući i nekoliko koje koristi vojska, mogle da budu novo špijunsko oruđe Pekinga.

Neki zvaničnici uporedili su dizalice sa trojanskim konjem, jer "sadrže sofisticirane senzore koji mogu da registruju i prate poreklo i odredište kontejnera", što izaziva zabrinutost da bi Kina mogla da dođe do informacija o materijalu koji Amerika šalje u vojne operacije širom sveta, piše "Volstrit džornal".

Bivši visoki zvaničnik američke kontraobaveštajne službe Bil Evanina tvrdi da bi pomoću ovih dizalica na daljinu mogao da bude poremećen protok robe.

Predstavnik ambasade Kine u Vašingtonu rekao je da su tvrdnje SAD podstaknute paranojom kako bi se ometala trgovinska i ekonomska saradnja sa Kinom.

- Igranje na 'kinesku kartu' i iznošenje teorije o 'kineskoj pretnji' je neodgovorno i naškodiće interesima Sjedinjenih Američkih Država - navedeno je u saopštenju ambasade.

Nakon balona, džinovske dizalice okupirale su SAD, pa tako odredbama Zakona o odbrambenoj politici vrednim 850 milijardi dolara, pomorska služba Odeljenja za saobraćaj mora do kraja ove godine da izradi neklasifikovanu studiju o tome da li dizalice strane proizvodnje predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost.

Zvaničnici, međutim, nisu izneli nijedan primer korišćenja kineskih dizalica u špijunske svrhe.

Dizalice kineske kompanije ZPMC pojavile su se na američkom tržištu još pre oko dve decenije, a stručnjaci posebno ističu njihov kvalitet i povoljnu cenu u odnosu na zapadne proizvođače.

Odbrambena obaveštajna agencija sprovela je 2021. godine procenu u kojoj navodi da bi Peking potencijalno mogao da poremeti saobraćaj u lukama ili prikupi obaveštajne podatke o vojnoj opremi koja se iz Amerike otprema dalje u svet. Zvaničnici, međutim, tada nisu otkrili da li su pronašli neke konkretne dokaze da je kompanija ZPMC dizalice koristila za špijunažu.

Izvori tvrde da su agenti FBI 2021. godine na teretnom brodu kojim su ZPMC dizalice dopremljene u luku Baltimor pronašli opremu za prikupljanje obaveštajnih podataka. Ipak, navodi "Volstrit džornal", nema podataka o tome da li su zvaničnici preduzeli neke mere.

Izvršni direktor administracije luke Merilend Vilijam Dojl kazao je da je luka u Baltimoru kupila četiri dizalice od ZPMC-a i da nije naišla na probleme prilikom njihovog sklapanja i testiranja. Porptarol luke Norfok u Virdžiniji rekao je da dizalice kompanije ZPMC koriste dve decenije i da se održavanjem i upravljanjem bave američki radnici.

BONUS VIDEO: TRENUTAK OBARANjA KINESKOG BALONA - Projektil "Sajdvajnder" pogađa balon iznad Atlantika

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna