EU NIJE PO VOLJI: Traže od Rusije da dozvoli Americi inspekciju njenih nuklearnih arsenala

Novosti online

22. 02. 2023. u 09:30

EVROPSKA unija smatra da Rusija treba da poštuje obaveze iz Sporazuma o merama za dalje smanjenje i ograničenje strateškog ofanzivnog naoružanja (START) i dozvoli SAD da izvrše inspekciju njenih nuklearnih arsenala na koje se odnosi sporazum, navodi se u saopštenju spoljnopolitičke službe EU.

ЕУ НИЈЕ ПО ВОЉИ: Траже од Русије да дозволи Америци инспекцију њених нуклеарних арсенала

Ruske rakete, Foto AP

- EU poziva Rusiju da ispuni svoje obaveze iz START-a, pojednostavljivanjem inspekcije koju predviđa START na ruskoj teritoriji i učešćem u Bilateralnoj konsultativnoj komisiji u okviru utvrđenog ugovorom - navodi se u dokumentu.

Prošle jeseni Rusija je odložila na neodređeno vreme sastanak rusko-američke konsultativne komisije, koja, između ostalog, utvrđuje rokove daljih inspekcija.

Spoljnopolitička služba EU izrazila je žaljenje zbog odluke Rusije da suspenduje učešće u START-u, koji, po njenom mišljenju, podriva bezbednosnu arhitekturu u Evropi.

- Povećanjem predvidljivosti i međusobnog poverenja između dve najveće nuklearne sile, ovaj sporazum ograničava strateško rivalstvo i povećava stratešku stabilnost - navodi se u saopštenju.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin je tokom obraćanja Federalnoj skupštini rekao da Rusija obustavlja svoje učešće u Sporazumu o strateškom ofanzivnom naoružanju.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: SIRIJA IZ VAZDUHA: Pogledajte posledice razornog zemljotresa u Džablehu snimljene dronom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)