DANSKA, NEMAČKA, ŠVEDSKA TVRDE: Moskva informisana o istrazi u vezi sa sabotažom gasovoda; Poljanski: Nije

Novosti online

21. 02. 2023. u 21:32

DANSKA, Nemačka i Švedska tvrde da su ruske vlasti bile informisane o istrazi koja je sprovedena u vezi sa terorističkim napadima na gasovode „Severni tok“.

ДАНСКА, НЕМАЧКА, ШВЕДСКА ТВРДЕ: Москва информисана о истрази у вези са саботажом гасовода; Пољански: Није

Foto AP

-Ruske vlasti su bile informisane o istrazi koja se vodila“, navodi se u zajedničkom saopštenju koje su dostavili ambasadori te tri zemlje u UN.

Pismo je objavljeno i na Tviter nalogu danskog Ministarstva spoljnih poslova uoči sednice saveta bezbednosti UN koju je sazvala Rusija zbog terorističkih napada na gasovode.

Sednica počinje u 21 sat po centralnoevropskom vremenu.

Rusija je ranije pripremila nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN kojom se poziva generalni sekretar organizacije da formira komisiju za istragu diverzije na „Severnim tokovima“.

Zamenik ruskog ambasadora u UN Dmitrij Poljanski izjavio je da ove tri zemlje nisu obavestile Rusiju o istrazi.

Oštećenja na tri od četiri kraka gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“ otkrivena su 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost da je reč o ciljanoj diverziji.

Operator „Severnog toka“, kompanija „Nord strim AG“, saopštio je da je na gasovodima pričinjena neviđena materijalna šteta i da je nemoguće oceniti kada će oni biti popravljeni.

Američki novinar Simor Herš je ranije objavio tekst o svojoj istrazi eksplozija na gasnim magistralama „Severnog toka“. U članku Herš navodi da su američki ronioci tokom vojnih vežbi NATO-a „Baltops“ na leto 2022. godine pod cevovode „Severnog toka“ postavili eksploziv, koji su tri meseca kasnije aktivirali Norvežani.

Pentagon i Bela kuća su saopštili da SAD nemaju veze s tim, a Stejt department je pozvao da se veruje stavu Amerike.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - PODRŠKA OD TERMINATORA: Snimci ruskih oklopnih vozila tokom borbe u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave