"BITKA ZA UKRAJINU JE I BITKA ZA NAS" Poruka Đorđe Meloni iz Kijeva i Poljske

ĐORĐA Meloni u Poljskoj, Džo Bajden u Ukrajini, potom italijanska premijerka u Ukrajini, američki predsednik u Poljskoj... "Štafeta u Kijevu ima veliki značaj, pokazuje jedinstvo između Zapada i NATO u odbrani nezavisnosti Ukrajine", zaključak je italijanskog ministra spoljnih poslova Antonija Tajani.

БИТКА ЗА УКРАЈИНУ ЈЕ И БИТКА ЗА НАС Порука Ђорђе Мелони из Кијева и Пољске

FOTO: AP/Tanjug

Italijanska premijerka Đorđa Meloni juče i danas boravila je u Poljskoj, a potom u Ukrajini. Američki predsednik Džo Bajden samo što je prešao iz Ukrajine u Poljsku telefonirao je Đorđi Meloni, sa kojom se razgovarao o podršci Ukrajini. Ipka, i dalje se ne zna ništa o tome kada bi Bajden Melonijevoj mogao da poželi dobrodošlicu u Vašingtonu. 

Melonijeva se zahvalila poljskom predsedniku na dobrim i snažnim vezama između dve države na bilateralnom planu - evropskom i internacionalnom.

Sa premijerom Poljske Mateušom Moravjeckim italijansku premijerku povezuje i lično prijateljstvo, razgovarali su o dosta zajedničkih tema. Imaju isti pogled na Evropu i to kakva ona treba da bude danas, kao međunarodni akter i politički, a ne birokratski gigant - Evropa koja čuva princip pomoći, a ne Evropa kao globalna utopija, ona koja uzima u obzir interese svake pojedinačne zemlje, patrije, članice EU. 

Ukrajina i Poljska uvek mogu da računaju na Italiju, a "Poljska je materijalna i moralna granica čitavog Zapada", podvukla je premijerka. Istaknuti su i istovetni pogledi po pitanju slanja oružja Ukrajini - sve dok se ne dođe do mira. 

Noć u specijalnom vozu, deset sati do Kijeva - to je cena obećanja ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom. Nakon dolaska u Kijev Melonijeva je izjavila:  "Počastvovana sam, nužno je biti ovde, veoma sam radoznala i odlučna da se lično uverim šta je sve potrebno ovom narodu koji se bori za slobodu, verujem da će to pomoći i Italijanima da shvate. Ovde smo da bismo podvukli stav italijanske Vlade".

Melonijeva je obišla dva mesta koja su "simboli stradanja u ratu", Buču gde je položila cveće na zajedničku grobnicu i poručila tamošnjim vlastima "Niste sami", a potom je otišla u pravoslavnu crkvu da vidi izložbu fotografija navodnog masakra u Buči. U Irpinu je isporučila pomoć u vidu dva generatora i naglasila da "mogu da računaju na Italiju sve do kraja, na svaku podršku".

- Nadam se da ću uspeti da prenesem Italijanima ono što sam videla - poručila je Melonijeva. 

Napuštajući Irpin komentarisala je reči Vladimira Putina "da želi da oslobodi Ukrajinu od jednog režima, ali ovo što vidim ovde je jedan narod koji traži od Vlade da se bori, dakle nije istina, to je propaganda koju smo već poznavali, a činjenice su drugačije".

Popodne je usledio susret sa Zelenskim.

- Puna podrška Italije u borbi za slobodu ukrajinskog naroda, daćemo vam svaku moguću pomoć da se stvore uslovi za pregovore, ali do tada daćemo vojnu, finansijsku, civilnu pomoć, ko podržava i vojno Ukrajinu radi na miru. Kijev je već dobio bitku za potvrdu svog identiteta, a interesi Kijeva se poklapaju sa onima EU, pokazali ste da ste jedna velika nacija, cena koju plaćate je veoma visoka, tako da bilo kakav nepravedan mir ne bi bio mir - rekla je Melonijeva. 

Po pitanju oružja Meloni je izjavila je da je u agresiji "svako oružje odbrambeno", a ostaje i obećanje Zelenskom da će Italija poslati raketni sistem za protivvazdušnu odbranu "Samp-T".

- Na stolu nema plana za slanje lovaca bombardera Ukrajini, stigli smo do šestog paketa vojne pomoći, Italija će garantovati ekonomsku, vojnu i političku podršku, kao i momentalno obnavaljanje električnih struktura, sav materijal i 52 generatora kreće za desetak dana kako bi oko 3 miliona ljudi dobilo električnu energiju - rekla je Melonijeva. 

- Bitka za Ukrajinu je i bitka za nas - generalna je poruka italijanske premijerke Đorđe Maloni na njenom putu na istok.             

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RASTUĆE PRETNJE SA BLISKOG ISTOKA: Razgovori iza zatvorenih vrata sa neviđenim merama bezbednosti, napetost zbog eskalacije