SEKSUALNO ZLOSTAVLJANO VIŠE OD 4.500 DECE: Istraživanje seksualnog zlostavljanja u katoličkoj crkvi u Portugaliji

B.B.

13. 02. 2023. u 12:39

U POSLEDNjIH 70 godina, najmanje 4.815 dece su bili žrtve seksualnog zlostavljanja portugalske katoličke crkve, saopštila je Komisija zadužena za istraživanja seksualnog zlostavljanja u katoličkoj crkvi.

СЕКСУАЛНО ЗЛОСТАВЉАНО ВИШЕ ОД 4.500 ДЕЦЕ: Истраживање сексуалног злостављања у католичкој цркви у Португалији

Foto: Piksabej

Nezavisni komitet za proučavanje zlostavljanja dece u katoličkoj crkvi, koji su osnovali biskupi u toj zemlji pre nešto više od godinu dana, istraživao je navodne slučajeve od 1950. pa nadalje, prenosi Rojters. 

- Želimo da odamo iskrenu počast onima koji su bili žrtve zlostavljanja tokom svog detinjstva i usudili se da podignu glas -rekao je šef komisije, dečiji psihijatar Pedro Streht.  - Oni su mnogo više od statistike. Većina počinilaca, odnosno 77 odsto njih, bili su sveštenici, a većina žrtava muškarci. Žrtve su, pre svega, zlostavljane u katoličkim školama, svešteničkim domovima, ispovedaonicama i drugim lokacijama.  

Ranije je crkva saopštila da je spremna da "preduzme odgovarajuće mere". Optužbe o zlostavljanju dolaze od ljudi iz različitih sredina, iz svih regiona zemlje, kao i od portugalskih državljana koji žive u drugim zemljama Evrope, Afrike i Amerike. 

U saopštenju se navodi da su neka mesta u Portugalu, kao određene bogoslovije i verske institucije, '"prave crne tačke", gde je dolazilo do zlostavljanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)