DIPLOMATE TRAŽE HITAN OPOZIV KRISTIJANA ŠMITA: "Naneo je trajnu štetu..."

Srna

10. 02. 2023. u 18:19

GRUPA bivših diplomata i stručnjaka za Balkan uputila je u pismu Komitetu Bundestaga za spoljne poslove zahtev za opoziv Kristijana Šmita, optužujući ovog političara CSU-a da je naneo trajnu štetu mirovnom procesu u BiH i imidžu Nemačke, piše danas njemački "Špigl".

ДИПЛОМАТЕ ТРАЖЕ ХИТАН ОПОЗИВ КРИСТИЈАНА ШМИТА: Нанео је трајну штету...

Foto Tanjug

U pismu koje je u posedu ovog lista navodi se da njegovi autori Šmitu zameraju akcije koje su "promovisale nacionalističke snage i štitile one koji rade na potkopavanju i uništavanju BiH".

Tako je, prema pisanju "Špigla", Šmit dozvolio hrvatskoj vladi da ga instrumentalizuje za promene Izbornog zakona u BiH, slikao se ispred zastave, kako je navedeno, "raspuštene hrvatske paradržave" na Svetskom prvenstvu u fudbalu, te dao lažne informacije Odboru britanskog parlamenta za spoljne poslove o nalogu koji je dobio od Hrvatske.

Među autorima pisma je nekadašnja ambasador Nemačke u Severnoj Makedoniji, kao i nekadašnji saradnici u administraciji visokog predstavnika koji zahtevaju preduzimanje svega neophodnog za Šmitovo razrešenje.

Sam Šmit je ove sve navode odbacio, tvrdeći da autori pisma operišu očiglednim lažima.

U izjavi autorima teksta Veitu Mediku i Marini Kormbaki, predsednik Komiteta Bundestaga za spoljne poslove Mihael Rot /SPD/ naveo je da će pismo iskoristiti da bi Šmita pozvao pred ovaj komitet na razgovor.

BONUS VIDEO: ZAGRLjAJI I SUZE: Izvlačenje preživelih i nastradalih iz ruševina u turskoj Antakiji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!