NAJBOGATIJI U ZEMLJI "NA TAPETI": Velika Britanija uvela sankcije za trojicu bugarskih pojedinaca zbog korupcije

Tanjug

10. 02. 2023. u 17:56

BRITANIJA je danas uvela sankcije trojici bugarskih pojedinaca, među kojima je najbogatiji čovek u zemlji Vasil Božkov, zbog, kako je navela, zloupotrebe državnih sredstava u svoju korist.

НАЈБОГАТИЈИ У ЗЕМЉИ НА ТАПЕТИ: Велика Британија увела санкције за тројицу бугарских појединаца због корупције

Foto: Unsplash/Ilustracija

Bivši poslanik Deljan Peevski i bivši zvaničnik nacionalne bezbednosti i član upravnog odbora najveće bugarske državne energetske kompanije Ilko Željazkov, takođe, je sankcionisan, preneo je Rojters.

Britanija je saopštila da sprovodi mere protiv korupcije u Bugarskoj kroz koordinisanu akciju sa SAD, koja je sankcionisala petoricu bugarskih aktuelnih i bivših zvaničnika.

Sankcionisana lica su lišila narod Bugarske resursa koji su ključni za njen ekonomski i društveni razvoj, naveo je britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli.

Novac koji je trebalo da se upotrebi za popravku puteva, izgradnju bolnica i podršku ekonomskom rastu je umesto toga završio u džepovima korumpiranih pojedinaca, dodao je on.

Bugarska spada u najkorumpiranije države u Evropi, prema podacima Transparensi internešenal, nevladine organizacije koja prati i objavljuje korporativnu i političku korupciju.

BONUS VIDEO: EKSKLUZIVNI SNIMCI: Pogledajte kako izgleda podzemna baza iranskog ratnog vazduhoplovstva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)