KATOLICI OKARAKTERISANI KAO EKSTREMISTI: Brojanice postale simbol radikalnih grupa u SAD

Đ.G.

10. 02. 2023. u 16:16

AGENCIJA je navodno odbacila izveštaj obaveštajnih službi FBI koji sugeriše da bi „radikalno-tradicionalistički katolici“ trebalo da budu meta kao potencijalno nasilni ekstremisti bele rase, koja je rekla da istražuje kako je došlo do kontroverznog memoranduma.

КАТОЛИЦИ ОКАРАКТЕРИСАНИ КАО ЕКСТРЕМИСТИ: Бројанице постале симбол радикалних група у САД

Foto AP

Izveštaj „ne ispunjava stroge standarde FBI“ , rekla je agencija u saopštenju Foks njuzu i drugim medijima. „Kada je saznao za dokument, štab FBI-a je brzo počeo da preduzima radnje da ukloni dokument iz sistema FBI-ja i izvrši pregled osnove za dokument.”

FBI, koji inače ne komentariše izveštaje unutrašnjih obaveštajnih službi, obratio se dopisu o rimokatolicima nakon što ga je jedan uzbunjivač objavio ove nedelje, što je izazvalo negodovanje javnosti. Izveštaj je datiran 23. januara i nastao je od obaveštajnog analitičara u kancelariji Biroa na terenu u Ričmondu, Virdžinija.

Agent FBI-ja Kajl Serafin, uzbunjivač , rekao je da biro očigledno veruje da je bela nadmoć „našla dom“ među katolicima koji više vole latinsku masu. On je tvrdio da će ciljanje katolika dovesti do sličnih kampanja protiv drugih hrišćanskih denominacija, kršeći princip FBI koji zabranjuje otvaranje slučajeva ili izdavanje izveštaja na osnovu aktivnosti zaštićenih Ustavom.

- Oni prelaze granicu na kojoj će se mnogi Amerikanci naći na pogrešnoj strani po prvi put u istoriji - rekao je Serafin. „Ovako izgleda politizovani FBI.

Izvori navedeni u obaveštajnom izveštaju uključuju Southern Poverty Law Center (SPLC), diskreditovanu zagovaračku grupu koja je označila brojne hrišćanske organizacije i organizacije protiv abortusa kao „grupe mržnje“, i članak u časopisu Atlantik u kojem se tvrdi da su brojanice postale „ekstremistički simbol.” SPLC je naveo da su tradicionalisti katolici „najveća pojedinačna grupa ozbiljnih antisemita u Americi“. U dopisu FBI savetuje se biro da se infiltrira u katoličke grupe, za koje tvrdi da su u opasnosti da ih iskoriste beli suprematisti za promovisanje nasilja.

Kontroverza dolazi upravo u trenutku kada se republikanci u Kongresu pripremaju da istraže „naoružavanje“ savezne vlade protiv hrišćana i aktivista protiv abortusa. Konzervativci su pokrenuli to pitanje nakon što je FBI uhapsio desetine zagovornika abortusa i navodno uložio malo napora da istraži skoro 100 napada na centre za trudnoću i crkve u SAD prošle godine.

U izvještaju obaveštajne službe poziva se na „doprinos“ tradicionalističkim katoličkim crkvama kako bi se ublažila pretnja od ekstremizma. „Izgleda da ovaj dokument otvara vrata tako da levičarski obaveštajci mogu da izraze svoje nezadovoljstvo Katoličkom crkvom – ali na kraju i svim hrišćanima – koji se bore protiv abortusa“, ​​rekao je Serafin - preneo je RT.

BONUS VIDEO: POMOĆ U TRENU - Ruski EMERCOM spasioci spremni za polazak u Tursku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)