ZELENSKI BIO SPREMAN DA ODUSTANE? Bivši izraelski premijer otkrio šta je prethodilo sukobu u Ukrajini

Novosti online

05. 02. 2023. u 18:17

DOGAĐAJI u Ukrajini rezultat su namere Kijeva da se pridruži Severnoatlantskoj alijansi, priznao je bivši premijer Izraela Naftali Benet.

ЗЕЛЕНСКИ БИО СПРЕМАН ДА ОДУСТАНЕ? Бивши израелски премијер открио шта је претходило сукобу у Украјини

Foto AP

Prema rečima bivšeg premijera, koji je na početku specijalne operacije delovao kao posrednik između Rusije i Ukrajine, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je tokom kontakata u početnoj fazi specijalne operacije već bio spreman da odustane od ideje ulaska u Alijansu.

- Ceo ovaj rat se desio zbog njihove želje da uđu u NATO i onda Zelenski kaže: Odustajem od ove ideje - rekao je Benet.

Međutim, zapadne zemlje su prekinule pregovore i odlučile da ne pregovaraju sa Moskvom, primetio je on.

Sastanak sa Putinom

Benet je naveo i da je ruski predsednik kategorički odbio da se sastane sa ukrajinskim liderom još 2021. godine, navodeći kao razlog neonacističko raspoloženje u Kijevu.

Prema njegovim rečima, dva dana pre nego što je trebalo da poseti Rusiju (oktobar 2021. godine) pozvao ga je Zelenski i „veoma ljubazno zamolio da Putinu prenese molbu da ga pozove, da se sastane sa njim“.

- Pričekao sam sa ovom molbom, Putin i ja smo razgovarali već pet i po sati, pričali, razgovarali, a onda kažem: ‘Slušajte, Zelenski je zamolio i ja vas molim u njegovo ime da se sastanete’ - ispričao je izraelski političar svoju verziju razgovora sa ruskim predsednikom.

U tom trenutku, ton razgovora se dramatično promenio, naglasio je Benet.

- Do tada je on (Putin) bio divan sagovornik, a odjednom – leden pogled: ‘Oni su nacisti, oni raspiruju rat. Neću se sastati sa njim (Zelenskim)’. On ima čitavu tezu, čitavu teoriju o tome. I to nas opet vraća na Drugi svetski rat, na dejstva Ukrajine i, naravno, oni su tada pomagali Nemačkoj - tvrdi političar.

Benet je preuzeo dužnost izraelskog premijera u junu 2021. godine, zamenivši Benjamina Netanijahua, koji je do tada bio na čelu vlade bez prekida od 2009. godine. U oktobru 2021. Benet je otišao u svoju prvu posetu Rusiji, a njegov sastanak sa Putinom je tada održan u Sočiju.

Političar se ovog razgovora do detalja prisetio tokom skoro petosatnog intervjua, datom za izraelski „12. kanal“.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: PODRŠKA OD TERMINATORA: Snimci ruskih oklopnih vozila tokom borbe u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

AMERIKANCI PRAVE JEDAN BLOK UNUTAR EVROPE: Predsednik otkriva šta će se u narednom periodu dešavati na političkoj sceni