UKRAJINI STIŽE NOVO NAORUŽANJE, ALI ODLAZI STARA GARDA: Zelenski proteruje ministra Reznikova?

Novosti Onlajn

05. 02. 2023. u 12:16

UKRAJINSKI ministar odbrane Aleksij Reznikov će verovatno biti razrešen ministarske funkcije sledeće nedelje, izvestila ukrajinska novinska agencija "Ukrajinska pravda", pozivajući se na vladine i vojne izvore.

УКРАЈИНИ СТИЖЕ НОВО НАОРУЖАЊЕ, АЛИ ОДЛАЗИ СТАРА ГАРДА: Зеленски протерује министра Резникова?

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Prema izvorima, verovatna zamena za Reznikova bi trebalo da bude Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obaveštajne agencije HUR.

- Nisam vodio nikakve razgovore o svojoj ostavci na ovu funkciju - rekao je Reznikov za Ukrajinsku pravdu u intervjuu koji će uskoro biti objavljen.

Neimenovani izvor potvrdio je Kijev Independentu da će Reznikov vrlo verovatno biti smenjen u vrlo bliskoj budućnosti. Nakon razrešenja, Reznikov bi mogao da bude imenovan na novu funkciju ministra pravde, jer „niko u predsedničkoj kancelariji nema sumnje“ da bi Reznikov trebalo da ostane u vladi, navodi se u članku Ukrajinske pravde.

Prema izveštaju, Denis Maliuska, aktuelni ministar pravde, mogao bi da bude imenovan za ambasadora u ukrajinskoj diplomatskoj misiji u Evropi. U izveštaju se ne nalaze informacije o tome ko će biti na čelu ukrajinske vojne obaveštajne agencije ako Budanov bude imenovan za ministra odbrane.

Foto: Vlada Ukrajine

Reznikov (56) je bio ministar odbrane od kada je imenovan 4. novembra 2021. godine, tokom celog rata Rusije i Ukrajine. U ovom trenutku, Reznikov igra važnu ulogu u kampanji i obezbeđivanju zapadne vojne pomoći koja se pokazala vitalnom za otpor Ukrajine protiv Rusije.

Krajem januara, Ministarstvo odbrane je zahvatio korupcionaški skandal visokog profila koji je doveo do otpuštanja nekoliko najviših zvaničnika. Ukrajinski list ZN.UA objavio je 21. januara da je Ministarstvo odbrane nabavljalo velike količine prehrambenih proizvoda za vojsku po visokim cenama.

Nacionalni antikorupcijski biro Ukrajine tada je otvorio istragu o navodnoj šemi. Zamenik Reznikova, Vjačeslav Šapovalov, razrešen je dužnosti  24. januara. Reznikov je 31. januara rekao da je revizija vojnog procesa nabavki pokrenuta 29. juna. Njeni prvi rezultati u decembru pokazali su da postoje problemi u sistemima nabavke.

Kada je prvi put objavljen članak na zn.ua, Reznikov je negirao bilo kakvu nepravdu, rekavši da je onaj ko je objavio dokumentaciju o nabavci počinio zločin. Sud je 2. februara uhapsio Šapovalova, i odredio mu pritvor od 60 dana.

BONUS VIDEO: PRVI "LEOPARD" TENKOVI STIŽU U UKRAJINU - Transport sa aerodroma u Kanadi

(Kyivindependent)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024