VOJNI PENZIONERI "UČE" DELINKVENTE: Računa se da će stroj kroz tri programa biti jači za oko hiljadu mladih i problematičnih

Goran Čvorović - Stalni dopisnik iz Pariza

05. 02. 2023. u 07:15

DA li bi maloletne delinkvente trebalo da prevaspitava vojska? Mogu li uniforma i stroga disciplina da vrate izgubljenu mladež na pravi put?

ВОЈНИ ПЕНЗИОНЕРИ УЧЕ ДЕЛИНКВЕНТЕ: Рачуна се да ће строј кроз три програма бити јачи за око хиљаду младих и проблематичних

Foto Tanjug/AP

U to, u svakom slučaju, veruju u francuskim ministarstima pravosuđa i armije, čiji su ministri Erik Dipon Moreti i Sebastijan Lekorni upravo potpisali sporazum koji će ponuditi ovakvo rešenje za rastuću maloletničku delinkvenciju u francuskom društvu.

Mladima s one strane zakona tako je predloženo da sami odluče da pronađu "inspiraciju" u krugu kasarni. Trista mladih koji se trenutno nalaze u popravnim domovima mogu dobrovoljno da se odluče za staž koji traje pet sedmica. Predviđeno je da obuku drže oficiri u penziji, kojima će stručnu podršku u radu pružati službenici iz jurisdikcije zadužene za zaštitu maloletnika.

Program između ostalog predviđa i dve nedelje života u priorodi. Ali, nije reč o "branju cveća", već o istinskom izazovu. Upražnjavaće se pojačane fizičke aktivnosti, marševi noću, spavanje u šatorima, pružanje prve pomoći, obuka u orijentaciji.

Foto Tanjug/AP

Ideja nije nova i već se razmatra poslednje dve-tri godine. Sistem je zasnovan na eksperimentalnom programu koji je od 2021. održan na lokalnom nivou u oblasti Morbijan u Bretanji, s ciljem da se favorizuje društvena i profesionalna inkluzija starijih maloletnika i mladih punoletnika. Sada je sve ozvaničeno i prošireno na celu teritoriju Francuske.

Dvojica ministara su potpisala još dva protokola, kojima se olakšavaju angažovanje mladih delinkvenata u profesionalnoj vojsci, kao i njihov rad u vojnim aktivnostima od javnog interesa. Računa se da će u sva tri programa biti angažovano oko hiljadu mladih.

POGREŠAN POSAO?

Onima koji su protiv sve ovo liči na rijaliti i fantaziju. Vojska, kažu, zaslužuje poštovanje, a ne treba da služi za prevaspitanje onih koji su se ogrešli o zakon, niti je dečja pedagogija njena prioritetna funkcija. Po njima, sve može da funkcioniše samo ukoliko volonteri u potpunosti u startu prihvate vojna pravila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (2)

NEMAMO MI TAMO ŠTA DA TRAŽIMO: Poznata pevačica pozvala na POVLAČENJE Srbije sa Evrovizije