OKEAN „POJEO” SOLITER: U Francuskoj počelo rušenje zgrade na Atlantskoj obali (VIDEO)

G. Čvorović (Od stalnog dopisnika: PARIZ)

03. 02. 2023. u 15:07

U FRANCUSKOJ je u petak započelo rušenje zgrade koja predstavlja simboliku u eroziji obale.

ОКЕАН „ПОЈЕО” СОЛИТЕР: У Француској почело рушење зграде на Атлантској обали (ВИДЕО)

Foto: Printskrin /Youtube/ Sud Ouest

Dugačka četvorospratnica, nazvana “Signal”, sa 78 stanova, izgrađena je 1967. godine na jednoj peščanoj dini, dvesta metara od Atlantskog okeana, u mestu Sulak na Moru, nedaleko od Bordoa. Smatrala se uspešnim građevinskim ostvarenjem, s fantastičnim pogledom na pučinu.

Od tada do danas, međutim, okean je sve više oduzimao obalu, pa se zgrada našla na svega dvadesetak metara od vode, dok su slane barice u neposrednoj blizini govorile da je direktno ugrožena.

Vlasnici stanova su prvi uvideli o čemu se radi i godinama su pokušavali da vlastima skrenu pažnju na neminovnost koja će se dogoditi, tražeći istovremeno odštetu od države. Posle mnogo peripetija, doneta je odluka da se zgrada sruši.

Rušenje je započelo u petak u prisustvu ministra za ekološku tranziciju i teritorijalnu koheziju Kristofa Bešija i državne sekretarke za ekologiju Beranžer Kujar. Operacija rušenja će trajati tri sedmice.

To ujedno postavlja slično pitanje za hiljade vlasnika stanova duž Atlantske obale. Pomeranje sedimentnih stena pod efektom talasa, vetrova, plime i oseke, pomeriće do 2050. godine, prema procenama stručnjaka, obalu u Biskajskom zalivu za 50 metara ka unutrašnjosti kopna, a stene na obalama Baskije za 27 metara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije