AMERIKA OPET O NUKLEARNOM ORUŽJU: Blinken poslao jasnu poruku Severnoj Koreji

Novosti online

04. 02. 2023. u 09:36

SJEDINjENE Američke Države ostaju posvećene odbrani Južne Koreje svim vojnim sredstivma, uključujući i nuklearno naoružanje, rekao je državni sekretar SAD Entoni Blinken.

АМЕРИКА ОПЕТ О НУКЛЕАРНОМ ОРУЖЈУ: Блинкен послао јасну поруку Северној Кореји

Foto AP

- Niko ne treba da sumnja, počevši od Pjongjanga u našu posvećenost da branimo saveznike, naše partnere, naše prijatelje i da proširimo odbranu - rekao je Blinken na konferenciji za medije u Vašingtonu posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Južne Koreje Park Jinom.

Američki zvaničnik je dodao da je alijansa "glavna osovina mira, stabilnosti i prosperiteta u regionu, i spremna je da još jača", prenela je južnokorejska agencija Jonhap.

Obraćajući se novinarima, Jin Park naglasio je važnost denuklearizacije Korejskog poluostrva.

- Sekretar Blinken i ja potvrdili smo nepokolebljivu odlučnost da denuklearizujemo Severnu Koreju. Ovo je centralna tačka naših napora da uspostavimo održivi mir na Korejskom ostrvu. Mir bez denuklearizacije je lažni mir - rekao je Park.

On je dodao da će saveznici raditi na tome da prekinu nezakonite tokove prihoda Pjongjanga suprotstavljanjem njegovim nezakonitim sajber aktivnostima.

- Nuklearni i raketni programi Severne Koreje predstavljaju direktnu i ozbiljnu pretnju ne samo Koreji, već i međunarodnom miru i bezbednosti - rekao je Park.

Južnokorejska agencija navodi da Seul i Vašington veruju da bi Severna Koreja mogla da izvede sedmi nuklearni test u bilo kom trenutku, kao i da je poslednji izvela u septembru 2017. godine.

Tokom bilateralnih razgovora u Vašingtonu, Park i Blinken potpisali su sporazum o naučno-tehnološkoj saradnji, a razmatran je i mogući susret predsednika dve zemlje, američkog Džozefa Bajdena i južnokorejskog Jun Suk Jula.

(RT Balkan)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju