IRAN UPOZORAVA BORELJA - "EU ĆE PUCATI SEBI U NOGU" Ili obostrano poštovanje ili posledice

Novosti onlajn

19. 01. 2023. u 10:35

TEHERAN je danas upozorio Evropsku uniju da će "pucati sebi u nogu" ukoliko stavi iransku Revolucionarnu gardu na listu terorističkih organizacija, poručio je ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan šefu diplomatije Evropske unije Žozepu Borelju.

ИРАН УПОЗОРАВА БОРЕЉА - ЕУ ЋЕ ПУЦАТИ СЕБИ У НОГУ Или обострано поштовање или последице

Foto: AP Photo/Vahid Salemi

- Nekoliko puta smo rekli da je Revolucionarna garda zvanična i suverena organizacija čija je uloga centralna u garantovanju iranske bezbednosti. Koraci o kojima se priča u Evropskom parlamentu, a to je da se Garda stavi na listu terorističkih organizacija, bio bi pucanj Evrope u svoju nogu - dodao je iranski ministar spoljnih poslova, preneo je Rojters.

U sredu, Evropski parlament pozvao je EU da stavi Gardu na listu terorističkih organizacija, okrivljujući ih za represiju nad demonstrantima u Iranu i snabdevanje Rusije dronovima za rat u Ukrajini.

Demonstracije u Iranu počele su u septembru, nakon smrti mlade Iranke Mahse Amini (22) u policijskom pritvoru. Evropski parlament je nazvao nasilje bezbednosnih snaga Irana nad demonstrantima "brutalnim", a deo tih snaga je i Revolucionarna garda.

- Neophodno je da postoji obostrano poštovanje po pitanju bezbednosti u svetu diplomatije i da se poveća međusobno poverenje, umesto da se poseže za pretnjama i neprijateljskim akcijama. Ukoliko stave Gardu na listu terorista, Iran će preduzeti recipročne mere - rekao je Amirabdolahijan.

Iran i svetske sile, među kojima su članice EU, Francuska i Nemačka, pregovarale su od 2021. godine o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, ali su pregovori zapali u ćorskokak od septembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave