NEPRIJATELJSKI POTEZ EVROPSKOG PARLAMENTA: Iranska nacionalna garda da se nađe na spisku terorističkih organizacija

Tanjug

19. 01. 2023. u 08:35

EVROPSKI parlament pozvao je Evropsku uniju da stavi Iransku revolucionarnu gardu (IRG) na spisak terorističkih organizacija, uz pojašnjenje da ta vojna organizacija ima odgovornosti u represiji nad demonstrantima u Iranu i isporuku bespilotnih letelica Rusiji.

НЕПРИЈАТЕЉСКИ ПОТЕЗ ЕВРОПСКОГ ПАРЛАМЕНТА: Иранска национална гарда да се нађе на списку терористичких организација

Foto: AP Photo/Vahid Salemi

Veze između država članica Evropske unije i Teherana pogoršale su se poslednjih meseci pošto su zaustavljeni pregovori za oživljavanje nuklearnog sporazuma, pre svega zbog toga što je Iran uhapsio nekoliko evropskih državljana, kao i kritika EU prema gušenju demonstracija u Iranu, prenosi Rojters.

U tekstu u kojem poziva EU da IRG stavi na spisak terorističkih organizacija, Evropski parlament je osudio ''brutalni obračun Irana i IRG'' sa demonstrantima na protestima koji su izbili nakon smrti Mahse Amini, ''njenog nasilnog hapšenja od strane 'moralne policije', zlostavljanja i smrti''.

EP nema nadležnost niti mehanizme kojima može da primora EU da doda IRG na spisak terorističkih organizacija, ali tekst predstavlja jasnu političku poruku Teheranu, prenosi Rojters.

Označavanje IRG terorističkom grupom značilo bi da EU pripadanje toj organizaciji smatra krivičnim delom, a bilo koja imovina IRG na teritoriji zemalja članica bila bi odmah zamrznuta.

Za EP glasalo je 598 poslanika Parlamenta, protiv ih je bilo 9, a 31 uzdržan, prenosi britanska agencija.

BONUS VIDEO: 

SNIMCI SA MESTA PADA HELIKOPTERA U UKRAJINI: Vatrogasci i spasioci na licu mesta


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REVANŠ ALBANCIMA OD GROBARA I DELIJA: Ovo se na EURO 2024 desilo dan nakon što se veličala velika Albanija (FOTO)