"TAKO JE BILO TOKOM DRUGOG SVETSKOG RATA, BIĆE I SADA" Poruka ruskog ambasadora - "Uništićemo zapadno oružje i odgovoriti na napade na Krim"

Novosti onlajn

19. 01. 2023. u 08:10

ORUŽANE snage Rusije neće ostaviti bez odgovora napade na državnu teritoriju, uključujući Krim, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

ТАКО ЈЕ БИЛО ТОКОМ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА, БИЋЕ И САДА Порука руског амбасадора - Уништићемо западно оружје и одговорити на нападе на Крим

Foto: Profimedia/Ilustracija

Diplomata je ovako odreagovao na izjave zapadnih političara o brzim isporukama Ukrajini savremenih oklopnih vozila, kao i na izjavu portparola Stejt departmenta Neda Prajsa o prihvatljivosti primene američkog oružja u napadima na Krim.

- Moralo je svima postati očigledno: ma kakvo oružje da su Amerikanci ili NATO dostavili režimu (ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog), mi ćemo ga uništiti. Tako je bilo tokom Drugog svetskog rata, tako će biti i sada - rekao je Antonov.

Pumpanje Ukrajine oružjem, uključujući američkim, samo će dovesti do većih civilnih žrtava, istakao je ambasador, pozivajući da se uvaže reči ruskog predsednika Vladimira Putina i ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova o nemogućnosti pobede nad Rusijom.

- Konstatujemo da retorika američkih zvaničnika postaje sve ratobornija. Stejt department izjavama koje su daleko od stvarnosti da je Krim – Ukrajina, i da Oružane snage Ukrajine mogu da primene američko oružje za zaštitu svoje teritorije, zapravo, gura kijevski režim da izvršava terorističke akte u Rusiji - ocenio je Antonov.

On je upozorio da će rizici od eskalacije sukoba u tom slučaju postati još veći.

- Komentatori naivno veruju da Rusija neće odreagovati na napade na njenu teritoriju - zaključio je Antonov.

SAD priznale da je Ukrajini neophodno dodatno oružje za napad na Krim

List „Njujork tajms“ je objavio, pozivajući se na izvore, da je administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena počela da priznaje da Kijevu mogu zatrebati dodatne snage za napad na teritoriju Krima, čak i ako taj korak poveća rizike od eskalacije.

U objavi se ističe da je Bela kuća donedavno odbijala da Kijevu dostavi naoružanje za napade po ciljevima na poluostrvu, ali da se „sada taj otpor smanjuje“.

Kao rezultat toga, piše „Njujork tajms“, administracija razmišlja o jednom od „najdrskijih koraka“, da pomogne Ukrajini u napadu na poluostrvo. Kao moguća sredstva za napad, SAD razmatraju nekoliko vrsta naoružanja, uključujući sisteme „HIMARS“ i „bredli“, ali se uzdržavaju od isporuke raketnih sistema velikog dometa.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs izjavio je da Kijev sam odlučuje kako će koristiti zapadno oružje i da nije Vašington taj koji odlučuje o ciljevima umesto Ukrajine. Prajs je istakao da SAD ne podstiču Kijev na napade na Rusiju i da im ne pomažu, ali da ne priznaju da je Krim ruska teritorija.

Izdanje još navodi da je Bajdenova administracija počela da veruje da ukoliko ukrajinska vojska pokaže Rusiji da kontrola nad Krimom može biti ugrožena, to će ojačati poziciju Kijeva u budućim pregovorima.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

SNIMCI SA MESTA PADA HELIKOPTERA U UKRAJINI: Vatrogasci i spasioci na licu mesta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest