ŠOLCOVA IGRA NA DVE STOLICE: Potpomaže Ukrajinu dok izbegava rat Rusije i NATO pakta

Tanjug

18. 01. 2023. u 16:53

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da će Berlin ostati saveznik Kijevu dokle god bude trebalo i da će nastaviti da isporučuje oružje, uključujući i artiljeriju, stavljajući jasno do znanja, kako je naglasio, da će se izbeći da se ovaj sukob pretvori u rat između Rusije i NATO.

ШОЛЦОВА ИГРА НА ДВЕ СТОЛИЦЕ: Потпомаже Украјину док избегава рат Русије и НАТО пакта

Foto: EPA/Shutterstock/ilustracija

- Nemačka je jedna od zemalja koja najviše podržava Ukrajinu. SAD je vodeća, naravno, ali sve članice EU pomažu Kijevu i tako će se nastaviti. Što se Nemačke tiče, pomažemo im humanitarno, ekonomski, ali i vojno. Odlučili smo da pošaljemo, osim oružja, i artiljerijsko oružje, 'hovicere', višecevne raketne bacače, i u tome smo jedni od retkih - rekao je Šolc na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

- Svakako, nećemo raditi ništa na svoju ruku, već u dogovoru unutar EU i sa SAD. Hrabri ukrajinski narod može da se osloni na nas, a mi nećemo dozvoliti da se sve pretvori u sukob Rusije i NATO - kazao je Šolc.

Povodom situacije u Iranu, gde su u septembru počele demonstracije naroda protiv vlasti nakon smrti mlade Iranke Mahse Amini u policijskom pritvoru, nemački kancelar je rekao da "iranska vlada ubija svoj narod".

- Podržavamo narod Irana u aktivnostima i borbi za demokratiju, a posebno žene Irana, kao i mlade ljude. Da budem jasan, neophodno je da shvatimo da iranska vlada ubija svoje ljude. To je realnost. Veoma smo odlučni u onome što kažemo, uradimo, zajedno sa saveznicima iz EU i SAD, a to je da će nove sankcije uslediti uskoro i uvek će biti preduzete neophodne mere, odluka će biti zajednička - rekao je Šolc.

BONUS VIDEO: ZA JAČU KONTROLU RUSIJE - Novi NATO "avaksi" sleteli na aerodom u Rumuniji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo