ŽESTOKE BITKE ZA ARTJOMOVSK: U Kijevu tvrde kako u Soledaru traju borbe, ali snimci pokazuju suprotno

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

14. 01. 2023. u 07:11

RUSKI ratni reporteri demantuju ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog koji je kazao kako njegova vojska i dalje brani gradić Soledar, desetak kilometara od Artjomovska, važnog saobraćajnog čvora.

ЖЕСТОКЕ БИТКЕ ЗА АРТЈОМОВСК: У Кијеву тврде како у Соледару трају борбе, али снимци показују супротно

Foto Tanjug/AP

Moskovski televizijski novinari koji su na liniji fronta govore o velikom broju ubijenih ukrajinskih vojnika koji leže na ulicama. Da je Soledar zauzet saopštio je i portparol Ministarstva odbrane RF Igor Konašenkov.

Interesantno je da je Zelenski tvrdio da se ukrajinska vojska i dalje bori, mada su čak i ukrajinski novinari pisali da su neuspela tri pokušaja kontranapada. I zamenica ministra odbrane Ukrajine Ana Moljar govorila je kako su se celu noć vodile žestoke borbe u Soledaru. Ukrajinski novinari tvrde da je ministar odbrane general Valerij Zalužni predlagao Zelenskom da se vojska povuče iz Soledara i da se pojačaju pozicije oko grada Artjomovska.

Zarobljeni ukrajinski vojnici u Soledaru govore da su ostali bez hrane i vode, a jedino su imali municiju. Prema informacijama iz Kijeva, u gradiću je ostalo oko 550 civila, a u Moskvi kažu da su oni prebačeni na sigiurna mesta. Koliko je u Soledaru poginulo vojnika sa obe strane teško je reći, ali je jedno sigurno da ih nije malo.

Foto Tanjug/AP

Grad Artjomovsk (Bahmut)

Predstavnici privatne ruske vojne kompanije "Vagner" tvrde da nisu tačne informacije kako je Artjomovsk oslobođen. Oni kažu da se tamo vode žestoke bitke, jer je u gradu još veliki broj ukrajinskih vojnika kojima Kijev obećava pojačanje i pomoć.

Da je ruska vojska u ofanzivi potvrđuju i ukrajinski saveznici. Nemački general Erih Vad, bivši savetnik kancelarke Angele Merkel, izjavio je da će uskoro ruska vojska najverovatnije zauzeti celu teritoriju Donbasa.

Ruski vojnici koji su bili zarobljeni, a zatim razmenjeni, pričaju kakvu su prošli torturu, posebno oficiri. Batinali su gotovo sve zarobljene, a ranjenike su često ubijali, jer nisu hteli da im pružaju medicinsku pomoć. Posebno žestoki su bili prema ranjenim vojnicima iz Donjecke i Luganske oblasti.

U međuvremenu, oružane snage Rusije su za vreme borbi za Soledar efikasno koristile sredstva radioleketronske borbe, pa je blokiran sistem upravljanja ukrajinske vojske i nisu mogle da se koriste bespilotne letelice. To tvrdi predstavnik ruskog ministarstva odbrane. Ranije su upravo Ukrajinci bili u prednosti, jer su koristili satelitske veze, kao i dronove, koji su im pomagali da tačno vide gde se nalaze ruski vojnici.

TENKOVI NA DUGOM ŠTAPU

FRANCUSKI ministar odbrane Sebastijan Lekorno kazao je ukrajinskom kolegi Alekseju Reznikovu da će dobiti obećane tenkove AMX-10RC kroz dva meseca. Što se tiče nemačkih i britanskih tenkova "leopard" i "čelendžer", o kojima je Zelenski pregovarao sa vlastima u Berlinu i Londonu, postoji više problema. Nemci i Britanci se ne žure, a i pošiljka će biti mala.Stručnjaci kažu da su ti tenkovi komplikovani za opsluživanje. A američki "abramsi" su teški i malo koji most bi izdržao prelazak takvog mnogohvaljenog tenka koji troši vrlo mnogo goriva, a i komplikovan je za korišćenje.

REZOLUCIJA O MEĐUNARODNOM SUDU

UKRAJINA priprema tekst predloga rezolucije koji će biti predložen Generalnoj skupštini UN za osnivanje specijalnog tribunala protiv Rusije zbog rata u Ukrajini. To je potvrdila zamenica ministra spoljnih poslova Ukrajine Emina Džaparova, koja je pozvala zemlje da podrže tu ideju. Osim toga, Džaparova smatra da je jedan od prioriteta održavanje skupa koji je predložio predsednik Zelenski oko njegovog plana za mir u Ukrajini. Skup bi trebalo, kako kažu u Kijevu, da se održi u proleće u Njujorku. U Rusiji tu informaciju ne doživljavaju ozbiljno, pa kažu da će se na kraju rata videti ko će sesti na optuženičku klupu na suđenju krivcima za sukob u Ukrajini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave