GENERAL GERASIMOV KREĆE U OFANZIVU: Imenovanjem komandanta svih ratnih operacija sada postaje sasvim jasno da Moskva neće "zamrznuti sukob"

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

13. 01. 2023. u 07:11

IMENOVANjE generala armije i načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova (67) za komandanta svih ruskih snaga u ratnim operacijama na frontu u Ukrajini, većina vojnih analitičara u Moskvi doživela je kao svojevrsnu najavu velike ruske ofanzive.

ГЕНЕРАЛ ГЕРАСИМОВ КРЕЋЕ У ОФАНЗИВУ: Именовањем команданта свих ратних операција сада постаје сасвим јасно да Москва неће замрзнути сукоб

FOTO: AP/Tanjug

U Ministarstvu odbrane Rusije su objasnili da se u "specijalnoj vojnoj operaciji proširio broj zadataka, pa je potrebna još bolja koordinacija svih rodova vojske".

Jedno je sigurno - imenovanje Gerasimova demantuje tvrdnje Kijeva kako Rusima odgovara da se na duži period zaustavi vojna operacija. Sada je jasno da Rusi ne žele "zamrzavanje konflikta".

Dosadašnji komandant ruske operacije general armije Sergej Surovikin, koga je nedavno predsednik RF Vladimir Putin nagradio ordenom heroja, biće zamenik Gerasimova i komandovaće celom avijacijom. On je na funkciji komandanta ruske vojne operacije od 8. oktobra prošle godine. Uz Gerasimova će biti i komandant kopnenih snaga ruske vojske general armije Oleg Saljukov i zamenik načelnika Generalštaba general-pukovnik Aleksej Kim.

Moskovski vojni analitičari objašnjavaju da je Gerasimov od kad je na funkciji načelnika Generalštaba planirao sve ruske vojne operacije. Pre specijalne vojne operacije u Ukrajini je planirao učešće ruske vojske u Siriji, na strani tamošnjeg predsednika Bašara al Asada.

Foto Tanjug/AP

Šojgu i Gerasimov

Sada je njegov zadatak ne samo da razbije odbranu ukrajinske vojske, nego i da je pobedi. Rusi će krenuti u veliku ofanzivu pre nego što Zapad uspe da dostavi Ukrajini tenkove i oklopna vozila koje stalno traži predsednik Vladimir Zelenski. Prvi zadatak Gerasimova je oslobađanje teritorije četiri oblasti koje su izglasale na referendumu pripajanje Rusiji.

- General Gerasimov je glavni koordinator u ruskoj armiji, on rukovodi planiranjem vojnih aktivnosti i logično je da sada bude glavni u ratnoj operaciji u Ukrajini - objašnjava general-major ruske avijacije, heroj Vladimir Popov.

Dodaje da će u Ukrajini ruska vojska i dalje imati tri udarna pravca - prema Harkovu, centralnom delu fronta, i na jugu.

Kao radničko dete, Gerasimov je krenuo u vojnu školu u Tatarstanu, gde je rođen, i celo školovanje završio sa "zlatnom medaljom". Bio je na službi od Poljske, još u vreme SSSR-a, preko Dalekog istoka, i Severnog Kavkaza, do komandanta lenjingradskog i moskovskog vojnog okruga. Od 2012. godine je načalnik ruskog Generalštaba. Orden heroja dobio je za organizaciju ruske vojne operacije u Siriji.

Istoričari imenovanje Gerasimova upoređuju sa događajima iz Drugog svetskog rata kada je Staljin slao načelnika Generalštaba Georgija Žukova na najteže delove fronta kada je trebalo rešavati strateške zadatke.

Zajednički manevri Rusije i Belorusije, Foto AP

Vlasti u Kijevu, istovremeno, pokušavaju da umire zabrinute za sudbinu opkoljenih u Soledaru. Ukrajinski mediji govore o tobožnjim pregovorima o otvaranju "zelenog koridora", da iz Soledara izađu ukrajinski vojnici, ali je to demantovao Denis Pušilin, predsednik Donjecke narodne republike.

Vlasnik i osnivač privatne ruske vojne kompanije "Vagner" Jevgenij Prigožin, čiji su vojnici zauzeli Soledar, izjavio je da je u gradu poginulo više od 500 ukrajinskih vojnika.

- Kad su bili opkoljeni, svima je predloženo da se predaju. Ali jedan deo to nije hteo, zato je na ulicama mnogo tela poginulih ukrajinskih vojnika - objašnjava Prigožin, ističući da su civili bili izvedeni iz zone žestokih borbi.

Posle pada Soledara, sada su ruske snage koncentrisane na zauzimanje Artjomovska, važnog železničkog čvora. Već sada ukrajinska vojska ne može da dobija municiju i naoružanje.

 

"PROČITAO" OBOJENE REVOLUCIJE

PREDAVANjE Gerasimova na Akademiji vojnih nauka 2013. godine, kada je bio tek pola godine načelnik Generalštaba, zapadni analitičari su nazivali "doktrinom Gerasimova". Govorio je kako se treba suprotstaviti "obojenim revolucijama", godinu dana pre prevrata u Ukrajini. Rekao je kako su Amerikanci, mešajući se u unutrašnje stvari, doveli do haosa u više arapskih zemalja pod geslom "arapskog proleća". Sve te "revolucije" su, po njemu, posledica slabljenja centralne vlasti - političke, diplomatske i vojne. Spas od njih je, stoga, video u jačanju centralne vlasti. Upozorio je da sve "obojene revolucije" vode građanskom ratu.

 

RUSKE SANKCIJE BRITANCIMA

RUSKO Ministarstvo spoljnih poslova uvelo je sankcije za 36 neimenovanih britanskih državljana, uključujući članove britanske vlade, pripadnike bezbednosnih i agencija za sprovođenje zakona, novinare. Ministarstvo je to obrazložilo "antiruskim kursom britanske vlade, koja nastavlja da aktivno primenjuje mehanizam ličnih sankcija i sprovodi intenzivnu propagandnu kampanju da bi diskreditovala zemlju i izolovala je u međunarodnoj areni".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest