JUŽNA KOREJA SPREMNA NA POGORŠANJE SITUACIJE: Moguće raspoređivanje ili proizvodnja sopstvenog nuklearnog oružja

Tanjug

12. 01. 2023. u 10:20

Južnokorejski predsednik Jun Suk-jol izjavio je da bi njegova zemlja mogla da rasporedi taktičko nuklearno oružje ili proizvede sopstveno naoružanje u slučaju pogoršanja situacije na Korejskom poluostrvu zbog nuklearnog programa Pjongjanga, prenosi TASS pozivajući se na južnokorejske medije.

ЈУЖНА КОРЕЈА СПРЕМНА НА ПОГОРШАЊЕ СИТУАЦИЈЕ: Могуће распоређивање или производња сопственог нуклеарног оружја

Foto: Profimedia

 - Ako se severnokorejsko nuklearno pitanje pogorša, Republika Koreja bi mogla da rasporedi taktičko nuklearno oružje ili proizvede sopstvenu nuklearnu bombu. Ako se to dogodi, mogla bi da to sprovede ranije uz našu nauku i tehnologiju - naveo je južnokorejski lider na sastanku sa ministarstvima spoljnih poslova i odbrane koji su predsednika upoznali sa svojim ciljevima i planovima za 2023. godinu, izvestio je južnokorejski KBS.

Jun je dodao da je ipak realnija opcija da Seul i Vašington sarađuju u sferi odbrane.

- Upravo se razgovaralo o tome da Južna Koreja i Sjedinjene Države razmenjuju informacije, sprovode zajedničko planiranje i zajedničke vežbe - rekao je južnokorejski predsednik.

Ranije, on je saopštio da se razgovara o zajedničkom planiranju u vezi sa američkim nuklearnim snagama, navodi TASS.

Američki zvaničnici insistiraju na proširenom sistemu odvraćanja koji bi dozvolio upotrebu bilo kakvog oružja, uključujući nuklearno, za zaštitu saveznika, a u avgustu je Jun izjavio da njegova vlada neće kršiti režim neširenja.

Prošle godine u severnokorejskim testovima ispaljeno je rekordnih, više od 70 balističkih i krstarećih projektila u 37 lansiranja, a od prošlog proleća Seul i Vašington upozoravaju na potencijalnu nuklearnu probu od strane Pjongjanga, navodi TASS.

BONUS VIDEO: TRI SUNCA U RUSIJI: Optička varka prirode u Nadimu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)