ŠUROVANJE SA NATO PAKTOM: Švedska se pridružuje evropskom sistemu PVO

Novosti online

08. 01. 2023. u 16:53

ŠVEDSKA namerava da se pridruži evropskom sistemu protivvazdušne odbrane o čijem formiranju su se prošle godine dogovorile zemlje-članice NATO-a, saopštio je švedski premijer Ulf Kristerson, govoreći na konferenciji „Narod i odbrana“.

ШУРОВАЊЕ СА НАТО ПАКТОМ: Шведска се придружује европском систему ПВО

FOTO: EPA

Kako piše portal „The Local Sweden“ „Kristerson je rekao da će se Švedska pridružiti inicijativi 15 zemalja za stvaranje zajedničke protivraketne odbrane koja je pokrenuta na sastanku ministara odbrane NATO-a u oktobru pod nazivom „Evropski nebeski štit“.

Prema njegovim rečima, Švedska treba da doprinese NATO-u „novim kapacitetima“, uključujući svojim vazduhoplovstvom i protivvazdušnom odbranom.

Političar je naveo da je zemlja takođe spremna da uz pomoć kopnenih borbenih jedinica doprinese odbrani Severnoatlantske alijanse, pre svega baltičkih zemalja.

U oktobru prošle godine Nemačka i 13 zemalja-članica NATO-a potpisale su deklaraciju o stvaranju naprednijeg evropskog sistema protivvazdušne odbrane. Adi se o deklaraciji o takozvanoj inicijativi Evropski nebeski štit. Na inicijativu Berlina, on bi trebalo da pomogne da se popune postojeće praznine u trenutnom evropskom sistemu PVO.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

PORAZ ZAPADA I NJIHOVIH UCENA: Usvojena sramna Rezolucija - u zbiru više glasova protiv i uzdržanih nego za