BLOKADA U AMERIČKOM KONGRESU: Još uvek nije izabran predsedavajući Predstavničkog doma

Novosti online

06. 01. 2023. u 08:46

ČLANOVI Republikanske stranke nisu uspeli da izaberu predsedavajućeg Predstavničkog doma Kongresa. To praktično znači da novi saziv Predstavničkog doma još nije položio zakletvu i da ovo telo nema pravilnik o radu, te ne može da funkcioniše.

БЛОКАДА У АМЕРИЧКОМ КОНГРЕСУ: Још увек није изабран председавајући Представничког дома

Foto: EPA

To je najduži period izbora predsedavajućeg Predstavničkog doma u poslednjih 164 godine, navode američki mediji.

Republikanci su na izborima za Kongres u novembru ostvarili tesnu većinu od 222 prema 212 demokrata. Za izbor predsedavajućeg Predstavničkog doma je potrebno više od polovine glasova, a to je 218 kad su svi članovi prisutni.

Taj broj već treći dan ne uspeva da dostigne Kevin Mekarti, koji se suočava sa protivljenjem malog, ali presudnog broja republikanaca, koji čine „tvrdu“ struju stranke.

Slično kao i prethodna dva dana, protiv Mekartija je u sva tri kruga glasalo 20 republikanaca. Njihovi glasovi otišli su Bajronu Donaldsu, Kevinu Hernu i bivšem predsedniku Donaldu Trampu.

Sve demokrate podržale su Hakima Džefrisa.

Blokada u izboru predsedavajućeg ne samo da sprečava polaganje zakletve članova Predstavničkog doma, već i realizaciju prioriteta koje su republikanci najavili, kao što su istrage Bajdenove administracije, navode američki mediji.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

OVO JE NAJNIŽI ŽIVI ČOVEK: Iranac ušao u Ginisovu knjigu rekorda

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

ISPOVEST SVEDOKA KRVOPROLIĆA U BANJSKOJ: Bojana Mijailovića policajci tzv. Kosova streljali u šumi