"NEPRIJATNO I NE IZGLEDA DOBRO ZA ZEMLJU" Bajden kritikovao republikanace da su nesposobni da izaberu predsednika Predstavničkog doma

Tanjug

04. 01. 2023. u 18:03

PREDSEDNIK SAD Džozef Bajden kritikovao je danas nesposobnost republikanaca u Predstavničkom domu da se ujedine iza jednog kandidata za predsedavajućeg tog tela i omoguće da započne svoj zakonodavni posao.

НЕПРИЈАТНО И НЕ ИЗГЛЕДА ДОБРО ЗА ЗЕМЉУ Бајден критиковао републиканаце да су неспособни да изаберу председника Представничког дома

Foto: Tanjug/AP photo

Uz ocenu da je to "neprijatno i ne izgleda dobro za zemlju", Bajden je pre odlaska u Kentaki gde će sa liderom republikanske manjine u Senatu Mičom Mekonelom govoriti o prošlogodišnjem zakonu o infrastrukturi koji su podržale obe stranke, izrazio nadu da će se republikanci udružiiti i izabrati predsedavajućeg Predstavničkog doma, preneo je AP.

- Nadam se da će se udružiti. Ostatak sveta gleda na haotične scene u Predstavničkom domu, ali to nije moj problem. Samo mislim da je zaista sramotno što traje toliko dugo - rekao je predsednik Bajden.

Kandidat republikanaca za predsedavajućeg Predstavničkog doma Kevin Makarti iz Kalifornije nije juče uspeo da osvoji potrebnu većinu ni u trećem krugu glasanja.

To je prvi put u poslednjih sto godina da predsedavajući zakonodavnog tela Kongresa nije izabran u prvom krugu glasanja.

Zakonodavci bi danas trebalo da se vrate i obave novi krug glasanja jer je izbor predsedavajućeg Predstavničkog doma preduslov bez kojeg zakonodavci izabrani na novembarskim izborima ne mogu da polože zakletvu i započnu sa redovnim radnim aktivnostima.

Mekarti ni u trećem krugu nije osvojio potrebnih 218 glasova da bi nasledio predsedavajuću Nensi Pelosi iz Demokratske stranke, jer su ultrakonzervativni članovi njegove stranke glasali protiv njega.

Predstavnici tvrde struje, među kojima su Skot Peri, Endi Bigs i Loren Bobert bili su protiv Mekartija smatrajući da nije dovoljno posvećen konzervativnim ciljevima, navodi Glas Amerike (VOA).

BONUS VIDEO: 

RUSKI TENKOVI U MARINIKI: Snimci Narodne milicije DNR


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ENGLESKA ODLEPILA ZA SRBINOM: Milan Tarot raspametio Britaniju zbog EURO 2024! On je naslednik Nostradamusa!