BOLTONOVA PRETNJA ERDOGANU: "Ako ostane na vlasti, članstvo u NATO-u je dovedeno u pitanje"

Novosti online

03. 01. 2023. u 08:37

BIVŠI savetnik za nacionalnu bezbednost 45. predsednika SAD Donalda Trampa Džon Bolton izrazio je mišljenje da bi članstvo Turske u NATO-u moglo biti dovedeno u pitanje 2023. godine zbog nespremnosti turskih vlasti da zauzmu oštar antiruski stav o sukobu u Ukrajini.

БОЛТОНОВА ПРЕТЊА ЕРДОГАНУ: Ако остане на власти, чланство у НАТО-у је доведено у питање

Foto: Profimedia

Prema njegovom mišljenju, u narednim mesecima "jedinstvo i odlučnost Zapada" biće istinski provereni u praksi, piše TASS.

- Finska i Švedska su donele zadivljujuću odluku da se pridruže NATO-u, ali ruski trgovinski i vojni partneri još uvek nisu odustali od nje, nažalost uključujući Tursku, čije članstvo u NATO-u bi trebalo da bude pod znakom pitanja 2023. ako predsednik Erdogan bude ponovo (verovatno prevarom) izabran - napisao je Bolton u članku koji je u ponedeljak uveče objavio Dejli Telegraf.

Takođe je primetio da izjave Nemačke o nameri da poveća troškove za odbranu još nisu materijalizovane.

- Redovni budžet Nemačke za odbranu u 2023. godini biće manji nego u 2022. godini - rekao je Bolton i dodao da sredstva iz posebno kreiranog fonda za Bundesver u iznosu od 100 milijardi evra još nisu iskorišćena za modernizaciju naoružanja i vojne opreme.

Istovremeno, Trampov bivši pomoćnik je primetio da bi produženje sukoba u Ukrajini doprinelo rastu nezadovoljstva na Zapadu.

BONUS VIDEO: UNAPREĐENI TORNADO-G SISTEM NA BOJNOM POLjU - Rusi koriste višecevne bacače u zoni ratnih dejstava

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)