FOTELJA SE LJULJA I SUNAKU? Za manje od 100 dana britanski premijer suočen s nizom izazova

A. Vojinović

30. 12. 2022. u 06:15

PREMIJER Velike Britanije i lider Konzervativne partije Riši Sunak (42) se, otkako je seo u fotelju predsednika vlade u oktobru, neprestano suočava sa novim izazovima.

ФОТЕЉА СЕ ЉУЉА И СУНАКУ? За мање од 100 дана британски премијер суочен с низом изазова

Foto AP

Štrajkovi sindikata radnika u javnom sektoru po kojima će ovaj decembar ostati urezan u pamćenje stanovnika Ostrva, uzdrmao je situaciju u zemlji koja se ove jeseni suočila sa najvišom stopom inflacije u poslednjih 40 godina, ali i Sunakovu stolicu u Dauning stritu.

Prvi premijer azijskog porekla u istoriji Britanije, koji sa suprugom Akšatom Murti ima oko 730 miliona funti, dvaput više od kralja Čarlsa i njegove supruge Kamile, suočen je sa "radničkom pobunom" za manje od 100 dana na čelu vlade. Njegova upornost da ne popusti zahtevima štrajkača za povećanje plata, nije uspela da slomi rešenost zdravstvenih radnika, železničara, carinika, dostavljača... da istraju u zahtevima. Sunak je kao moguću meru najavio čak i zabranu izlaska s radnog mesta, ali sindikalci prkose zakazivanjem novih protesta, i posle Nove godine.

Foto Tanjug

Ovoliko nezadovoljstvo radnika, uz poskupljenja, otvorilo je i pitanje da li će Sunak uspeti da se zadrži u Dauning stritu 10, imajući u vidu da su građani ove godine već promenili čak tri premijera. Borisa Džonsona su zbog serije skandala, praktično, "proterali" iz Dauning strita, dok je Liz Tras za samo 44 dana vladavine odlučila da napusti funkciju zbog ekonomskog fijaska.

A Sunak se sad suočava s pritiskom političara i zbog rekordnog broja ilegalnih migranata, među kojima dominiraju Albanci, pa je najavio uvođenje zakona kojim će se zaoštriti politika prema njima. No, i na polju spoljne politike Sunak je zategao odnose Londona sa drugom najvećom ekonomijom rekavši da su dani bliske ekonomske saradnje sa Kinom prošli, jer "ta zemlja predstavlja izazov za britanske interese".

Kolika je podrška glasača konzervativcima i njihovom premijeru, saznaće se uskoro, jer se u Britaniji približavaju lokalni izbori, već u maju.

 

VOLAS: GRANICE BRITANIJE BEZBEDNE

Ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas odbacio je tvrdnje britanskih sindikata da su granice manje bezbedne, dok vojska upravlja imigracionim punktovima, umesto pogranične službe koja je počela da štrajkuje zbog zarada osam dana pre Božića na šest britanskih aerodroma. Vlada je zaposlila vojsku na njihovo mesto kako bi sprečila zastoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)