SAVETNIK ZELENSKOG: Amerikanci nas neće ostaviti na cedilu sledeće godine, a kasnije – ko zna (VIDEO)

Novosti online

26. 12. 2022. u 08:42

SAVETNIK predsednika Ukrajine Aleksej Arestovič izjavio je da smatra da Vašington neće prestati da podržava Kijev. Međutim, ako se to i dogodi, to neće biti sledeće godine, već nakon toga, ocenio je, prenosi RT.

САВЕТНИК ЗЕЛЕНСКОГ: Американци нас неће оставити на цедилу следеће године, а касније – ко зна (ВИДЕО)

Foto: Profimedia

 - Možda će nas i odbaciti, ali posle 2023. godine. Čini mi se da ćemo se snaći za sledeću godinu - izjavio je on u emisiji "Fejgin lajv", prenosi RT.

Arestovič je rekao i da ukoliko Sjedinjene Američke Države prestanu da podržavaju Ukrajinu, Kijev će nastaviti da se bori samostalno.

 - Imamo podršku Evrope, ali i drugih zemalja van kontinenta - dodao je savetnik ukrajinskog predsednika.

Napomenuo je da Kijev može da računa i na podršku Kine, koja je, prema njegovim rečima, obećala da nikada neće ostaviti Ukrajinu na cedilu, prenosi "Gazeta".

O Belorusiji

Savetnik Zelenskog kazao je i da smatra da su glasine da će Minsk navodno napasti Ukrajinu vid psihološke torture, ali da u Kijevu "ne padaju na te fore", te da se severne granice zemlje dobro brane i da su spremni da odgovore na bilo koji napad. S druge strane, kako tvrdi, Minsk nije spreman za ovakve manevre.

Na granici s Ukrajinom u Belorusiji nema nikakvih napadačkih jedinica, iako se u njoj nalazi oko 11.000 ruskih vojnika. "Pojavili su se i pripadnici privatne vojne kompanije, njih nekoliko desetina ili stotina, moguće su provokacije na nekoliko mesta", dodao je. 

Čak i kada bi se ovim grupacijama naredilo da izvrše napad, oni neće uspeti da dođu do Kijeva, poručio je Arestovič.

Poslednjih nedelja Rusija je prebacila deo svojih trupa u Belorusiju, što neki tumače da Moskva možda planira napade na Ukrajinu sa severa te zemlje.

Ipak, bivši poslanik Vrhovne rade Ukrajine Ilja Kiva tvrdi suprotno. On je rekao da Kijev priprema vojne provokacije na granici s Belorusijom usled kojih bi trupe bataljona "Azova" mogle da prodru na teritoriju Belorusije.

U isto vreme, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko upozorio je da je primećena opasnost od napada na zemlju, te da se zato vrši provera snaga za hitno reagovanje, ali i jača vojna saradnja sa Rusijom.

 - Ne možemo isključiti mogućnost agresije na našu zemlju. Vidimo takvu spremnost naših suseda - poručio je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)