UZ "PATRIOT" STIŽE I 100 INSTRUKTORA SAD: Obećanje Vašingtona o upućivanju oružja Kijevu Moskva vidi kao posredni rat protiv Rusije

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

23. 12. 2022. u 07:11

OBEĆANjA američkog predsednika Džozefa Bajdena da će Ukrajini poslati novu vojnu pomoć u kojoj će biti i jedna baterija PVO sistema "Patriot", u Kremlju doživljavaju kao želju Vašingtona da "preko posrednika" ratuje protiv Rusije.

УЗ ПАТРИОТ СТИЖЕ И 100 ИНСТРУКТОРА САД: Обећање Вашингтона о упућивању оружја Кијеву Москва види као посредни рат против Русије

Foto Tanjug/AP

Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov je rekao da je poseta ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Sjedinjenim Državama plod želje Amerikanaca da ratuju do poslednjeg Ukrajinca.

Peskov ističe da tokom razgovora Zelenskog u Vašingtonu nije bilo poziva za mir. Zelenski je ponovio stare priče o uslovima za mir, koje su nerealne.

Što se tiče odluke Bajdena da pošalje Ukrajini jednu bateriju "Patriota", Peskov je rekao da će ti raketni kompleksi, kao i sve oružje koje koriste ukrajinske oružane snage, biti meta ruskih jedinica. Dodao je da SAD i druge zapadne zemlje stalno šire "asortiman" oružja sa višim tehničkim nivoom. To sigurno neće doprineti skorašnjem smirivanju situacije. Zbog toga demilitarizacija Ukrajine ostaje i dalje jednan od glavnih zadataka ruske armije.

I potpredsednik Saveta federacije, odnosno ruskog senata, Konstantin Kosačov smatra da je slanje "Patriota" u Ukrajinu dalje uvlačenje Amerike u rat. Kosačov je kazao da su "Patrioti" moćno oružje i da je pitanje ko će njima rukovati.

Poznato je da obuka posade dugo traje i u Rusiji smatraju da u Ukrajinu mogu doći američki "instruktori", odnosno posada od oko 100 ljudi. Uostalom, i portparol Vazdušnih snaga Ukrajine Jurij Ignat objasnio je na ukrajinskoj TV da je za obuku posade koja će koristiti "Patriot" potrebno nekoliko meseci. U Moskvi ističu da domaćine Zelenskog u Vašingtonu uopšte ne zanima što se njihovim oružjem gađaju civilni objekti u Donbasu.

Foto Tanjug/AP

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov je posle susreta Bajdena i Zelenskog, kao i govora ukrajinskog predsednika u Kongresu, ocenio da oni nisu spremni za mir.

- Pomirljive reči u Bajdenovoj administraciji o tome da ne žele konfrontaciju sa Rusijom su samo prazne priče - kazao je Antonov i dodao da u Vašingtonu treba da znaju kakva sudbina očekuje posadu "Patriota" koja će njima upravljati u Ukrajini.

Samo dan posle posete Zelenskog Vašingtonu, Generalštab ukrajinske vojske objavio je da je od početka rata ubijeno više od 100.000 ruskih vojnika. U Kijevu tvrde kako je samo u poslednja 24 sata ubijeno 600 ruskih vojnika, pa je, po njima, ukupan broj poginulih Rusa 100.400.

Foto: Profimedia

Jasno je da je sve to deo ukrajinske vojne propagande, jer čak i zapadni ukrajinski saveznici tvrde da je broj poginulih ruskih vojnika daleko manji od broja ukrajinskih. Generalštab ukrajinske vojske objavio je, zapravo, bombastičnu brojku da bi potkrepio reči Zelenskog u Kongresu da, uz veću pomoć SAD i celog Zapada, može da pobedi rusku vojsku.

Ali, bez obzira na priče Zelenskog i njegovih generala, na istočnom frontu sada su ruske snage u ofanzivi, o čemu govore ne samo ruski, već i zapadni ratni reporteri.

 

ROGOZIN RANjEN NA ROĐENDAN

UKRAJINSKE vlasti potvrdile su da su u sredu uveče gađale restoran u Donjecku u kome se nalazio bivši direktor "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin, piše ukrajinski sajt "Strana". U Kijevu i dalje smatraju da je Donbas njihova teritorija, pa kažu da je Rogozin nezakonito prešao granicu. Pretpostavlja se da je restoran u kome je Rogozin bio sa prijateljima, jer mu je bio rođendan, gađan francuskom haubicom "cezar". Rogozin je ranjen gelerom u leđa, blizu kičme. Biće operisan, ali mu život nije u opasnosti. Ranjen je i predsednik vlade Donjecke narodne republike Vitalij Hocenko koji je bio u društvu Rogozina. Dva čoveka su poginula. Rogozin je, inače, dosta dugo u Donbasu sa grupom specijalista za vojnu tehniku.

AGRESIJA

PREDSEDNIK Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je primetio da su susedne zemlje spremne za moguću agresiju na njegovu državu. To je, istakao je, pokrenulo odluku da se testiraju snage za hitno reagovanje. "Ako se nešto neočekivano desi, onda se te snage u određenom vremenskom periodu stavljaju u stanje pripravnosti i upućuju na mesto gde postoje tenzije", objasnio je Lukašenko.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!