NA SILU POMERAJU PRAZNIK: Ukrajinske službe bezbednosti nastavljaju da pretresaju "proruske" hramove i prete sveštenicima zatvorom

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

18. 12. 2022. u 07:21

UKRAJINSKA služba bezbednosti je nastavila da pretresa hramove u eparhijama Ukrajinske pravoslavne crkve koja nije raskinula odnos sa Moskovskom patrijaršijom.

НА СИЛУ ПОМЕРАЈУ ПРАЗНИК: Украјинске службе безбедности настављају да претресају проруске храмове и прете свештеницима затвором

Foto: Služba bezpeki Ukraїni

Policija je došla u 14 hramova "promoskovske" Ukrajinske pravoslavne crkve u Harkovskoj oblasti. Takođe, pretresaju i Sveto-pokrovski muški manastir. Od 20. novembra bezbednjaci pretresaju crkve i jedan broj sveštenika je već optužen za antidržavnu delatnost. Čak je saopšteno da je među sumnjivima i rektor Počajevske duhovne seminarije Ukrajinske pravoslavne crkve arhiepiskop Jov.

Ovih dana pretresali su crkve i sveštenike u Volinskoj, Žitomirskoj, Zakarpatskoj, Lavovskoj, Nikolajevskoj, Rovenskoj, Sumskoj, Hersonskoj i Černovickoj oblasti. Preko medija su saopštili da su pronašli prorusku literaturu i "georgijevske trake" koje Rusi nose na Dan pobede nad fašizmom. Monasima kod kojih su našli "proruski materijal" preti zatvorska kazna do pet godina. Već ranije su u Kijevu najavili da će "proruske" sveštenike staviti na listu razmene zarobljenika.

Iz Ukrajinske pravoslavne crkve čije sveštenike proganjaju oglasio se mitropolit Antonije, koji je upozorio vlasti da je pritisak na crkvu nedopustiv u evropskoj zemlji, jer Ustav garantuje pravo da se slobodno ispoveda svoja vera.

- Nedostojno je da se u evropskoj zemlji pravi takav pritisak izmišljenim optužbama i pritiskom medija na rukovodstvo i sveštenstvo Ukrajinske pravoslavne crkve. Na taj način se želi kompromitovati naša crkva - kazao je mitropolit Antonije. On je najavio da će se zvanično žaliti evropskim institucijama.

Foto Tanjug/AP

Božić u Rusiji

Ovih dana, u vreme Božićnog posta, hramovi Ukrajinske pravoslavne crkve su puni, što dovoljno govori o tome kome narod veruje.

Pravno odeljenje Ukrajinske pravoslavne crkve je već saopštilo da je Predlog zakona o veroisposvesti koji je stigao u Vrhovnu radu (parlament) napravljen sa ciljem da se likvidira najveća crkva u Ukrajini. U njemu postoji odredba da se zabranjuju crkve čija su rukovodstva u drugim zemljama, ali se ona ne odnosi na katolike i grkokatolike koji se potčinjavaju Vatikanu.

Ranije je Državna služba za slobodu veroispovedanja bila pri Ministarstvu kulture Ukrajine, a odnedavno je potčinjena direktno ukrajinskoj vladi. Smenjena je Jelena Bogdan sa čela spomenute službe jer je upozoravala da istražni organi moraju da se pridržavaju zakona i ustava. Jelena Bogdan je tvrdila da je samo manji broj sveštenika radio protiv Ukrajine.

Njena upozorenja nisu mogla da spreče hajku koju podržava predsednik Zelenski protiv "promoskovske" crkve. Glavni razlog za smenu Jelene Bogdan je njeno upozorenje da zabrana najveće crkve u Ukrajini može da dovede do opasnog konflikta u ukrajinskom društvu.

Da bi sačuvalo crkvu, rukovodstvo Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovskog patrijarhata je na Saboru 27. maja ove godine u Kijevu saopštilo da je promenilo svoj Statut i da je sada potpuno samostalna i nezavisna.

Foto Arhiva

Mitropolit Epifanije, patrijarh Vartolomej i Petar Porošenko

Jedan od planova rukovodstva Ukrajine je da, kompromitujujući sveštenike najveće crkve, utiču na vernike da pređu u raskolničku Pravoslavnu crkvu Ukrajine koju je stvorio bivši predsednik Petar Porošenko a podržao je carigradski patrijarh Vartolomej. Dugo je carigradski patrijarh bio protiv raskolnika i podržavao je stav Moskovske patrijaršije, ali kada je na njega pritisak napravila Amerika, on je brzo promenio stav i potpisao tomos novoosnovanoj crkvi. Uprkos svemu, ta raskolnička crkva nije uspela da na svoju stranu privuče veći broj sveštenika i vernika.

Vlasti u Kijevu planiraju da se i proslava Božića pomeri na 25. decembar, kako bi se i promenom u crkvenom kalendaru udaljila ukrajinska crkva od ruske.

- Rukovodstvo raskolničke crkve požuruje vlasti da što pre donesu zakon o zabrani "promoskovske" crkve kako bi mogli da počnu da slave Božić kao i katolici, a tu "direktivu" su dobili iz Vašingtona preko carigradskog patrijarha - objašnjavaju sveštenici koji su i dalje lojalni Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi.

Vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju odgovara raskol u pravoslavlju kako bi se izolovala najbrojnija Ruska pravoslavna crkva, koja mu nije dopuštala da on bude "pravoslavni papa".

FOTO: AP/Tanjug

Čak je i ostareli samoproglašeni ukrajinski patrijarh Filaret ogorčeno rekao da ih je Vartolomej prevario, jer nova ukrajinska crkva nije dobila pravu samostalnost već je postala zavisna od patrijarha u Instabulu.

SAMOSTALNOST

ZA raliku od raskolnika, Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovskog patrijarhata imala je potpunu samostalnost, od finansija do kadrovske politike. Imala je i svoj crkveni sud. Jedino u čemu je bila "zavisna" je koordinacija u spoljnopolitičkoj delatnosti.

MUKA VARTOLOMEJA

VASELjENSKI patrijarh Vartolomej smatra da je došao kraj politike koju Rusija provodi od početka 19. veka. Očigledno da Vartolomej nikako ne može da prežali što su se slovenski narodi okrenuli Rusiji koja je slovenskim narodima na Balkanu pomagala da se oslobode ropstva od Otomanske imperije, a to je, po mišljenju Vartolomeja, glavni razlog što je slabio uticaj Carigradske patrijaršije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (7)

OVO NIJE LETOVALIŠTE NEGO RAJ NA ZEMLJI! Odlično je za porodicu, a za decu je smeštaj gratis