PEKING OSUDIO VOJNU EKSPANZIJU JAPANA: "Tokio podstiče provokacije i stvara probleme"

Novosti online

16. 12. 2022. u 20:00

JAPAN je danas predstavio veliki petogodišnji plan potrošnje na odbranu i vojne investicije od 320 milijardi dolara. Peking je već osudio predloženu vojnu ekspanziju, a portparol kineske vojske Vang Venbin je na brifingu za medije rekao da Tokio „podstiče provokacije i stvara probleme“ u samom regionu, piše RT.

ПЕКИНГ ОСУДИО ВОЈНУ ЕКСПАНЗИЈУ ЈАПАНА: Токио подстиче провокације и ствара проблеме

Foto: EPA

Japan je danas usvojio korenite izmene svoje nacionalne strategije odbrane, najavljujući veliki plan vojnih troškova. Obećao je da će postići „sposobnosti za kontranapad“ o kojima se dugo raspravljalo.

Plan, koji obuhvata petogodišnji period, predviđa povećanje izdataka za odbranu zemlje na 2% BDP-a, što predstavlja povećanje godišnjeg vojnog budžeta za 50% i ukupno iznosi oko 320 milijardi dolara.

 - Japan se suočava sa najstrožim i najsloženijim bezbednosnim okruženjem od kraja Drugog svetskog rata - navodi se u novoj Strategiji nacionalne bezbednosti (NSS) zemlje, pozivajući se na rastući pritisak „onih koji žele jednostrano da promene status kvo na silu."

Strategija je navela Kinu i Severnu Koreju kao najveću pretnju po naciju.

  - Strateški izazov koji predstavlja Kina je najveći sa kojim se Japan ikada suočio - navodi se u dokumentu. 

Peking je već osudio predloženu vojnu ekspanziju Japana, a portparol inostrane vojske Vang Venbin je na brifingu za medije rekao da Tokio „podstiče provokacije i stvara probleme“ u samom regionu.

 - Dokument o odbrambenoj politici koji je izdao Japan ignoriše činjenice, odstupa od japanske posvećenosti bilateralnim odnosima i konsenzusa između Kine i Japana i bez razloga blati kinesku nacionalnu odbranu i normalne vojne aktivnosti - rekao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost