UKRAJINA OSTAJE BEZ VOJNE POMOĆI? SAD i NATO mogli bi da prestanu da šalju vojnu pomoć Kijevu - Nikada nije planiran ovakav rat

P. Z. S. / ria.ru/newsweek

15. 12. 2022. u 19:11

U KRITIČNOM trenutku, Kijev bi mogao ostati bez vojne pomoći NATO-a, napisala je kolumnistkinja Ketrin Fung u članku za Njuzvik.

УКРАЈИНА ОСТАЈЕ БЕЗ ВОЈНЕ ПОМОЋИ? САД и НАТО могли би да престану да шаљу војну помоћ Кијеву - Никада није планиран овакав рат

Foto Tanjug/AP


Prema njenom mišljenju, poziv predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da poveća snabdevanje Oružanih snaga Ukrajine oružjem i municijom može ostati bez odgovora.
Ukrajina moli Zapad da joj obezbedi dodatno oružje za ono što vidi kao sledeću fazu neprijateljstava, ali ovaj zahtev dolazi u trenutku kada se članice Severnoatlantskog pakta bore da popune sopstvene arsenale.

Fung je dodao da je pomoć Kijevu ozbiljno iscrpila zalihe zemalja članica NATO-a, među kojima raste zabrinutost zbog problema sa njihovim vraćanjem na prethodni nivo.

Ranije je Si-En-En, pozivajući se na tri američka zvaničnika, javio da su Sjedinjenim Državama ponestajale zalihe nekog visokotehnološkog oružja i sistema municije za Ukrajinu.

Šef diplomatije EU Žozep Borel primetio je da je Evropska unija izgubila većinu svojih zaliha naoružanja i opreme u pozadini podrške Kijevu.

Ukraina moli Zapad za dodatno oružje za ono što vidi kao „odlučujuću” sledeću fazu rata protiv Rusije. Međutim, zahtev dolazi pošto se članice Severnoatlantskog saveza (NATO) bore da popune sopstvene arsenale.

Foto Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je u četvrtak u obraćanju Evropskom savetu zatražio od članica Evropske unije „modernije oružje, veći obim zaliha“. Rekao je da će odbrambena podrška biti od ključnog značaja u narednih šest meseci — kritični period za koji on očekuje da će zahtevati veće napore nego u proteklih devet i po meseci.

-Narednih šest meseci biće odlučujući po mnogo čemu u konfrontaciji koju je Rusija započela ovom agresijom, rekao je Zelenski. „Agresija na Ukrajinu i na svakog od vas, jer je krajnji cilj Rusije mnogo dalje od naše granice i ukrajinskog suvereniteta.

Zemlje NATO-a, među kojima su i SAD, dostavile su Ukrajini oko 40 milijardi dolara oružja, navodi se u novembarskom izveštaju Njujork tajmsa. Samo SAD su obezbedile oružje u vrednosti više od 15 milijardi dolara, uključujući sistem HIMARS dugog dometa i protivtenkovske rakete Džavelin. Poljska isporučuje skoro četvrtinu ukrajinskih zaliha iz inostranstva.

Foto Cpl Jamie Peters RLC mod.uk

-NATO zapravo ne planira da vodi ovakve ratove, a pod tim mislim na ratove sa super intenzivnom upotrebom artiljerijskih sistema i puno granata iz tenkova i topova, rekao je Frederik Kejgan, viši saradnik American Enterprise Institute, za Forin Polisi prošlog meseca. „Nikada nismo bili opskrbljeni za ovu vrstu rata za početak“.

Kamil Grand, ekspert za odbranu u Evropskom savetu za spoljne odnose, rekao je za Tajms da je količina artiljerijskih zrna ispaljenih u jednom danu u Ukrajini uporediva sa onim što je viđeno tokom mesec dana ili duže u Avganistanu.

Nestašica u zalihama postaje sve veća briga Zapada, ali je takođe stvorila izazov za ukrajinske snage kojima ponestaje zaliha na bojnom polju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024