ZOVU GA "TRGOVAC SMRĆU" I "RAZBIJAČ SANKCIJA": Ko je Viktor But, ruski trgovac oružjem - na velikom platnu ga glumio Nikolas Kejdž

Novosti online

08. 12. 2022. u 14:58

VIKTOR Anatoljevič But je ruski trgovac oružjem. On je bio vojni prevodilac u sovjetskoj armiji, koji je koristio više kompanija za transport oružja iz istočne Evrope u Afriku i na Bliski istok.

ЗОВУ ГА ТРГОВАЦ СМРЋУ И РАЗБИЈАЧ САНКЦИЈА: Ко је Виктор Бут, руски трговац оружјем - на великом платну га глумио Николас Кејџ

Foto: Profimedia

Britanci su Buta nazvali "trgovac smrću", kao i "razbijač sankcija".

On je uhapšen na Tajlandu 2008. godine, pod optužbama za terorizam, u akciji američke i tajlandske policije.

Foto: Profimedia

 

Izručen je u SAD u avgustu 2010. godine, a godinu dana kasnije je osuđen na zatvorsku kaznu od 25 godina, po optužbama za zaveru sa ciljem ubijanja američkih državljana i zvaničnika, kao i isporuke PVO projektila i pružanja pomoći terorističkim organizacijama.

- Bio je sovjetski oficir, najverovatnije poručnik, koji je jednostavno uvideo mogućnosti koje su pružila tri faktora koja su nastala raspadom SSSR-a i državnog sponzorstva koje je podrazumevalo: napušteni avioni na pistama od Moskve do Kijeva, koji više nisu u stanju da lete zbog nedostatka novca za gorivo ili održavanje; ogromne zalihe viškova oružja koje su čuvali stražari koji su odjednom primali malu ili nikakvu platu; i rastuća potražnja za tim oružjem od tradicionalnih sovjetskih klijenata i novonastalih naoružanih grupa od Afrike do Filipina -  rekao je Daglas Farah, viši saradnik u Međunarodnom centru za procenu i strategiju koji je koautor knjige o Butu.

Podsetimo, rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je na aerodromu u Abu Dabiju završena procedura razmene - ruski državljanin Viktor But oslobođen je iz američkog zatvora i prebačen u Rusiju, a iz ruskog zatvora oslobođena je američka košarkašica Britni Grajner.

(Sputnjik/CNN)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

KAD JE SLUČAJ HITAN: Tri najčešće GREŠKE kojim ljudi ugroze pacijenta - doktor koji radi u Hitnoj savetuje