MAFIJAŠKA HOBOTNICA "OŽIVELA" U VATIKANU: Aktuelizovana priča o davnom nestanku devojčice u najmanjoj državi Evrope

Jurica KERBLER, stalni dopisnik iz Zagreba

05. 12. 2022. u 14:15

MISTERIOZNA priča od pre skoro 40 godina o nestanku stanovnice Vatikana, devojčice Emanuele Orlandi, nije do danas dobila epilog, iako je papa Franja prvi iz vrha Katoličke crkve priznao da je davno mrtva.

МАФИЈАШКА ХОБОТНИЦА ОЖИВЕЛА  У ВАТИКАНУ: Актуелизована прича о давном нестанку девојчице у најмањој држави Европе

Foto AP

"Netfliksova" hit serija "Devojka iz Vatikana" bacila je i novo svetlo na događaje u Vatikanu iz vremena Jovana Pavla Drugog, od toga da je papa mafijaškim novcem finansirao pokret "Solidarnost" u Poljskoj, do toga da je visoki kardinal seksualno napastvovao devojku, u vreme kada se o tome nije govorilo, a njoj se zatim zameo svaki trag.

I dok je Crkva sve vreme ćutala i odbijala da učestvuje u snimanju "Netfliksove" serije koja je u Italiji, ali i celom svetu pobudila veliku pažnju, ova istinita priča otvorila je i niz dilema šta se, zapravo, zbiva iza vatikanskih zidina.

Emanuela Orlandi u vreme nestanka bila je jedna od 150 stanovnika Vatikana koji nisu iz crkvenih redova, a zapravo su papine komšije. Njena porodica morala je da poštuje stroga pravila života u Vatikanu, kakva važe i danas - da se vatikanska vrata uveče zatvaraju, kao i da su potrebne brojne dozvole da se uđe i izađe iz najmanje države u Evropi.

Petnaestogodišnja Emanuela otišla je te 1983. godine sa časa muzike, izašla iz Vatikana i nikada niko nije saznao njenu dalju sudbinu. Očito se ni vatikanska, ali ni italijanska policija nisu iz nekog razloga trudile da pohvataju sve konce, pa je istraga bila aljkava.

Mafija i crkva imali različite poslove, Foto Vikipedija

Tragovi su zameteni, pa se čak tvrdilo da je devojka bila žrtva ucene po kojoj su pristaše turskog atentatora na papu Mehmeta Ali Agdže tražili da bude oslobođen u zamenu za devojku, što se pokazalo netačnim.

Mnogo je bliža istini tvrdnja da je devojka mogla da bude jedan od prvih svedoka svešteničkog napastvovanja mladih, jer je prijateljici priznala da ju je obletao kardinal, blizak tadašnjem papi Jovanu Pavlu. Tako je i jedna od teorija da je sve to znala mafija, koja je ucenjivala Katoličku crkvu, a da je vrh vatikanske države uradio sve da se istina ne sazna. Istraga je pokazala i da su mafija i Crkva imali različite poslove, a da je mafijaški novac išao i za delatnost pape da sruši komunizam.

Iako gotovo nema dana da se ne iznose u italijanskim krugovima nove teorije o nesrećnoj devojci, Crkva nije dozvolila da se pretraže arhivi i nađu dokumenti koji bi pomogli na putu prema istini. Jedini koji je iz vrha Vatikana nešto konkretno rekao je sadašnji papa Franja, kada je porodici Orlando direktno kazao da je Emanuela "u raju".

Mnogi od protagonista tog neobičnog slučaja su umrli, od istražitelja do mafijaša, neki i dalje ćute, a sada traju pritisci na Vatikan da bar otkrije gde je Emanuelino telo. I bivši papa, Nemac Jozef Racinger ili Benedikt Šesnaesti, pokazao je volju da se nešto pomakne s mesta, a sve se završilo otkrićem kako je u sklopu Vatikana sahranjen jedan od istaknutih mafijaških vođa iz vremena kada je nestala devojka, dok njeno telo nije pronađeno.

Kada je najavljena "Netfliksova" serija Rim je bio oblepljen plakatima na kojima je fotografija Emanuele Orlandi, uz napis "da li je nestala od ruke mafijaške bande" i zašto se čuva vatikanska tajna. A Emanuelin brat Pjetro Orlandi je poručio da porodica nikada neće da odustane od potrage za Emanuelom.

NOVA TEORIJA U DUGAČKOM "TRILERU"

Pre tri dana pojavila se i nova teorija u ovom trileru. U italijanskoj štampi intervju je dala Marija Laura Garamon, čiji je sin ubijen neposredno posle nestanka vatikanske devojke. Dečaka, čiji je otac radio kao urugvajski diplomata, pregazio je kamion za čijim je volanom bio izvesni Marko Ačeti, koji će mnogo godina kasnije priznati da je našao flautu nestale devojke, a očito je za razne službe radio i kao ubica. Dečak je bio žrtva tajnih službi diktatora iz Južne Amerike, a njegov ubica Ačeti, koji se zaleteo kamionom u dete, sam će sebe optužiti da je umešan i u nestanak Emanuele Orlandi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi