DRŽI SE JOŠ BENKMAN-FRID: Neobičan niz smrti i bankrota među trgovcima kriptovalutama ove jeseni

K. LALIĆ-SPIRKOVIĆ

04. 12. 2022. u 08:30

"VIDI, imao sam loš mesec, ostala mi samo jedna ispravna kreditna kartica. Ne znam šta nosi budućnost", ovako glasi možda najupečatljivija rečenica iz intervjua Samjuela Benkman-Frida, osnivača i vlasnika propale "FTKS kripto", koji je dao Endruu Rosu, kolumnisti "Njujork tajmsa".

ДРЖИ СЕ ЈОШ БЕНКМАН-ФРИД: Необичан низ смрти и банкрота међу  трговцима криптовалутама ове јесени

Foto AP

Na samitu "Najuglednije novine sveta", koji je, sem propalog Frida, okupio Larija Finka, šefa "Blek Roka", najmoćnijeg investicionog fonda, Marka Zakerberga ("Meta"), Dženet Elen, ministarku finansija SAD, uz, naravno, neizbežnog Vladimira Zelenskog očekivalo se da Frid direktno dođe u Njujork sa Bahama na ekonomski samit, ali to se nije dogodilo.

Na pitanje da li ga brine krivična odgovornost, zamuckujući je rekao: "Ima vremena i mesta da razmišljam o sebi i svojoj budućnosti. Mislim da to nije to."

Benkman je pokušavao da Kerolajn Elison, bivšu izvršnu direktorku "Alamede" i svoju intimnu prijateljicu, proglasi odgovornom za propast.

Kripto-svet "težak" oko 900 milijardi dolara nikad u svojoj dvanesetogodišnjoj istoriji nije bio u težoj poziciji. Investitori su uznemireni ne samo zbog pada berze teške 32 milijarde dolara.

Kripto milijarderi, milioneri i pioniri posla umiru kao na traci. U poslednjih mesec dana čak troje njih otišlo je sa ovog sveta pod "kripto-okolnostima". Vjačelsav Taran je poslednji u nizu. Njegov helikopter pao je 25. novembra. Pre njega umro je Tijantijan Kulander, dok je Nikolaj Mušegijan čak najavio svoje ubistvo poslednjih dana oktobra.

Ruski milijarder Vjačeslav Taran (53) najveći je trgovac kriptovalutama koji je iznenada preminuo. On je suosnivač trgovačke i investicione platforme "Liberteks", a poginuo je nakon što se njegov helikopter misteriozno srušio u odmaralištu u blizini Monaka.

Vjačelsav Taran, Nikolaj Mušegijan, Tijantijan Kulander, Foto Printskrin / Jutjub / Njujork tajms

Tekst potpisa

Zanimljivo je primetiti koincidenciju da je "jedan putnik navodno otkazao u poslednjem trenutku".

Ovo je možda bila samo tragična okolnost, ili...

Još dva trgovca kriptovalutama iznenada su preminula u ovom neobičnom "jesenjem nizu".

Jedan je suosnivač istaknute kompanije za kriptovalute Tijantijan Kulander, suosnivač kompanije za digitalnu imovinu "Amber grup" sa sedištem u Hongkongu. Imao je 30 godina.

Kompanija je potvrdila vest u saopštenju, rekavši da je Tijantijan, takođe poznat kao TT, "neočekivano preminuo u snu 23. novembra 2022. godine".

Ali baš kao i Taran, Kulander je bio jedan od najvažnijih pionira industrije kriptovaluta.

Prvi u "jesenjem nizu" bio je 29-godišnji Nikolaj Mušegijan, koji je pronađen je mrtav 28. oktobra na plaži u Portoriku.

U ovom slučaju, Mušegijan je zapravo unapred predvideo da će uskoro biti ubijen.

Briljantni pionir kriptovaluta objavio je 28. oktobra na "Tviteru" da će ga obaveštajne agencije ubiti - i pronađen je mrtav na plaži u Portoriku nekoliko sati kasnije.

"CIA, Mosad i pedo-elita vode neku vrstu ucenjivačke trgovine seksom u Portoriku i na Karipskim ostrvima", napisao je Mušegijan, programer decentralizovanih finansijskih platformi zasnovanih na blokčejnu, koji je želeo da okonča korupciju u globalnom bankarstvu.

- Namestiće mi laptop koji je podmetnula moja bivša devojka, koja je bila špijun. Oni će me mučiti do smrti.

Samjuel Benkman-Frid, Foto Printskrin / Jutjub / Njujork tajms

Prema rekonstrukciji događaja, Mušegijan je napustio svoju kuću na plaži vrednu šest miliona dolara u luksuznoj oblasti Kondado u San Huanu i krenuo u šetnju. Nešto posle devet sati ujutru, surfer je u blizini plaže Ešford otkrio Mušegijanovo telo u talasima - izvestio je "Njujork post".

VELIKI "PUŠAČ TRAVE"

Osoba koja je godinama dobro poznavala Mušegijana, sve dok se nisu posvađali pre dve godine, rekla je da je programer bio "veoma veoma pametan", ali da je takođe patio od ekstremnih napada paranoje.

"Imao je psihičkih problema", rekao je izvor, koji je želeo da ostane anoniman.

"Povremeno je posećivao psihijatra. Pušio je mnogo trave. Ogromna količina."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024