OŠTRA REAKCIJA IZ PEKINGA NAKON IZVEŠTAJA PENTAGONA: Amerika da ozbiljno razmisli i napusti hladnoratovski mentalitet i hegemonističku logiku

Novosti online

30. 11. 2022. u 15:43

SJEDINjENE Američke Države su preuveličavale navodnu "kinesku pretnju" kao izgovor da ojačaju svoj nuklearni arsenal i održe vojnu hegemoniju, rekao je danas portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan, nazvavši to "američkom taktikom".

ОШТРА РЕАКЦИЈА ИЗ ПЕКИНГА НАКОН ИЗВЕШТАЈА ПЕНТАГОНА: Америка да озбиљно размисли и напусти хладноратовски менталитет и хегемонистичку логику

Foto: EPA/Shutterstock/ilustracija

Kineska nuklearna politika ostaje dosledna i jasna, objasnio je portparol, napominjući da se Peking drži politike zabrane prvog napada u pogledu nuklearnog oružja i da je ograničio razvoj strateškog arsenala na minimalni nivo, koliko to dopuštaju zahtevi nacionalne bezbednosti.

- Nikada nismo deo bilo kakve trke u naoružanju - istakao je on, navodeći da Kina ne predstavlja pretnju niti izazov drugim zemljama, i da se nada da će biti razvojni partner ostalim državama, piše Raša Tudej.

U međuvremenu, SAD imaju najveći nuklearni arsenal na svetu i otvoreno razmatraju politiku odvraćanja prvim napadom protiv određenih zemalja, tvrdi Džao.

- Ono što SAD treba da urade jeste da ozbiljno razmisle o svojoj nuklearnoj politici, napuste hladnoratovski mentalitet i hegemonističku logiku - rekao je portparol.

On je pozvao Vašington da "prestane da remeti globalnu stratešku stabilnost" i da smanji svoj nuklearni arsenal kako bi "stvorio uslove za postizanje krajnjeg cilja - potpunog i temeljnog nuklearnog razoružanja".

Džaovi komentari dolaze nakon što je Ministarstvo odbrane SAD u utorak objavilo Izveštaj o vojnoj moći Kine za 2022, u kojem se Peking opisuje kao "najkonsekventniji i sistemski izazov nacionalnoj bezbednosti i slobodnom i otvorenom međunarodnom sistemu".

Izveštaj takođe sugeriše da bi Kina mogla da ubrza modernizaciju svojih nuklearnih snaga u narednoj deceniji i proizvede oko 1.500 taktičkih bojevih glava do 2035. godine.

Prošlog meseca, SAD su takođe objavile svoju Strategiju nacionalne bezbednosti 2022, u kojoj je Kina označena kao "najvažniji geopolitički izazov", uz napomenu da Peking ima nameru da preoblikuje međunarodni poredak i da poseduje "ekonomsku, diplomatsku, vojnu i tehnološku moć da to uradi."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!