RUSIJA I AMERIKA VODE TAJNE RAZGOVORE U ANKARI: Ruski mediji bruje o ovoj informaciji

Novosti online

14. 11. 2022. u 15:54

U RUSKIM medijima postoje izveštaji o tajnim američko-ruskim razgovorima koji se vode u Turskoj. Kremlj tu tvrdnju nije hteo ni da potvrdi ni da demantuje.

РУСИЈА И АМЕРИКА ВОДЕ ТАЈНЕ РАЗГОВОРЕ У АНКАРИ: Руски медији брује о овој информацији

Foto AP

Naime, kako piše poslovni dnevnik Komersant, a prenosi RT, sastanak nije zvanično prijavljen, a navodno se održava u ponedeljak u turskoj prestonici Ankari. Njihov izvor je rekao da Moskvu predstavlja Sergej Nariškin, direktor ruske Spoljne obaveštajne službe, ali se više detalja o tom sastanku nije pojavilo.

Na pitanje o navodnim razgovorima, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao:

- Ne mogu to ni da potvrdim ni da demantujem.

Podsetimo,Turska se pojavila kao glavni posrednik tokom ukrajinske krize. Krajem marta bila je domaćin pregovora Rusije i Ukrajine, tokom kojih su dve strane napravile značajan napredak u postizanju mirovnog sporazuma.

Pregovore je navodno torpedovala Velika Britanija, kada je tadašnji premijer Boris Džonson otputovao u Kijev u aprilu. Prema ukrajinskim medijima, on je rekao predsedniku Vladimiru Zelenskom da zapadne nacije neće podržati predloženi bezbednosni pakt o kome se razgovaralo sa Rusijom.

Ankara je, takođe, pomogla UN u pokretanju Crnomorske inicijative, aranžmana koji Ukrajini omogućava da izvozi svoje žito preko komercijalnih brodova. Sporazum, koji je potpisan u julu, ističe u petak. Moskva je više puta izjavljivala da možda neće pristati na obnovu, osim ako UN ne ispune svoje obećanje da će olakšati Moskvi izvoz ruskog žita i đubriva, što je bio deo dogovora.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona