RUSKI DIPLOMATA: Zapad pokušava da prisvoji rusku imovinu preko Generalne skupštine UN

Novosti online

13. 11. 2022. u 23:27

ZAPADNE zemlje pokušavaju preko Generalne skupštine UN da daju „neki privid legitimiteta“ pokušajima da se prisvoje zamrznuta sredstva Moskve, izjavio je zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski.

РУСКИ ДИПЛОМАТА: Запад покушава да присвоји руску имовину преко Генералне скупштине УН

Foto: Printskrin Youtube/ RussiaUN

-Ovog puta oni guraju nacrt rezolucije Generalne skupštine da se Rusija poziva na odgovornost, uključujući reparacije Ukrajini... Čak i oni koji nisu stručnjaci shvataju politizaciju i pravnu ništavnost ovog dokumenta: Generalna skupština ni izbliza nema takva ovlašćenja. Pozadina zapadne inicijative vidljiva je golim okom – naši bivši Zapadni partneri pokušavaju preko Generalne skupštine da daju neki privid legitimiteta svojim pokušajima da prisvoje (ili tačnije jednostavno ukradu) rusku imovinu zamrznutu na Zapadu, napisao je Poljanski na svom Telegramu.

On je naglasio da će „ovako ukradeni novac ići pre svega za kupovinu novog naoružanja ili otplatu odgovarajućih dugova Ukrajine“. Prema njegovim rečima, svaki pravnik shvata „komičnost ovakvih pokušaja sa stanovišta međunarodnog prava“, ali „Zapadnjaci, zaslepljeni rusofobijom, očigledno su spremni da se raspomame“.

Ranije je zvanična predstavnica predsedavajućeg Generalne skupštine Polina Kubijak izjavila da će se vanredna specijalna sednica Generalne skupštine UN o Ukrajini nastaviti 14. novembra na zahtev stalnih predstavnika zapadnih zemalja, kako bi se razgovaralo o „reparacijama“ Kijevu.

SAD i njihovi saveznici iz NATO-a zbog specijalne vojne operacije Rusije nastavljaju da isporučuju oružje Ukrajini. Moskva je više puta izjavljivala da isporuke zapadnog oružja samo produžavaju sukob, a transport sa naoružanjem postaje legitimna meta ruske vojske.

Osim toga, zapadne zemlje su uvele nekoliko oštrih sankcija Moskvi. Konkretno, zamrznuli su otprilike polovinu ruskih deviznih rezervi od 330 milijardi dolara, uključujući više od 30 milijardi dolara na finansijskim računima i ekonomskim resursima, i oko 300 milijardi dolara imovine Centralne banke.

sputnikportal.rs

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna