LAVROV UPOZORAVA: SAD i NATO pokušavaju da zavladaju pacifičkim regionom

Novosti onlajn

13. 11. 2022. u 15:04

SAD i NATO pokušavaju da militarizacijom Azijsko-pacifičkog regiona zavladaju njim, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na Istočnom azijskom samitu koji se održava u Kambodži.

ЛАВРОВ УПОЗОРАВА: САД и НАТО покушавају да завладају пацифичким регионом

Foto: TASS Host Photo Agency Pool via AP

- SAD, njihovi saveznici i Severnoatlantska alijansa pokušavaju da zavladaju ovim prostorom. Ne tako davno predstavljen je koncept Indo-Pacifičke strategije. U okviru tih koncepata promovišu se formati koji nisu otvoreni za sve učesnike, koji se u stvari takmiče sa inkluzivnim strukturama koje su formirane oko ASEAN-a i koje uključuju militarizaciju ovog regiona sa očiglednim fokusom na obuzdavanje Kine, ograničavanje ruskih interesa u azijsko-pacifičkom regionu - rekao je on.

Prema njegovim rečima, NATO želi da igra vodeću ulogu u azijsko-pacifičkom regionu.

- NATO više ne govori da je to čisto odbrambeni savez. Bio je defanzivni kada su postojali Sovjetski Savez i Varšavski pakt. Od tada su oni svoju liniju odbrane, kada nema Varšavskog pakta, niti Sovjetskog Saveza – nije jasno od koga se brane – nekoliko puta pomerali blizu naših granica, a letos na samitu u Madridu objavili su da snose globalnu odgovornost i da je bezbednost evroatlantskih i Indo-Pacifičkog regiona nedeljiva - rekao je ministar.

- To jest, oni, u stvari, tvrde da će ovde igrati vodeću ulogu i takozvana linija odbrane se već pomera na Južno kinesko more - dodao je Lavrov.

Američka delegacija na čelu sa predsednikom Džozefom Bajdenom slušala je govor ruskog ministra.

Zajednička izjava o rezultatima Istočnoazijskog samita (EAS) nije bila usvojena, pošto su američka strana i njeni partneri insistirali na neprihvatljivoj oceni situacije u Ukrajini i oko nje, saopštio je Lavrov.

(Sputnjik)

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (3)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)