RAZDOR U VAŠINGTONU: Ukrajina "posvađala" Amerikance?

Novosti online

12. 11. 2022. u 18:03

NA najvišim nivoima vlade Sjedinjenih Država pojavilo se neslaganje oko toga da li treba pritisnuti Ukrajinu da traži diplomatski prekid rata sa Rusijom, pri čemu je američki najviši general pozvao na pregovore, dok drugi savetnici predsednika Džoa Bajdena tvrde da je za to prerano.

РАЗДОР У ВАШИНГТОНУ: Украјина посвађала Американце?

Foto AP

General Mark A. Mili, predsedavajući Združenog generalštaba, na internim sastancima je izneo dokaze da su Ukrajinci postigli otprilike onoliko koliko su razumno mogli da očekuju na bojnom polju pre nego što nastupi zima i zato bi trebalo da pokušaju da zacementiraju njihove dobitke za pregovaračkim stolom, prema zvaničnicima obaveštenim o diskusijama, prenose mediji.

Međutim, drugi visoki zvaničnici su se odupirali toj ideji, tvrdeći da nijedna strana nije spremna da pregovara i da bi bilo kakva pauza u borbama samo dala šansu ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da se pregrupiše.

Iako savetnici Bajdena veruju da će rat verovatno biti rešen pregovorima na kraju, zvaničnici su rekli da su zaključili da trenutak nije sazreo i da Amerika ne treba da vrši pritisak na Ukrajince da se povuku dok su u zamahu.

Bela kuća se, međutim, ogradila od svake percepcije da gura ukrajinskog predsednika  Volodimira Zelenskog ka ustupanju teritorije ruskim osvajačima, čak i dok Moskva povlači snage iz strateškog grada Hersona.

- Sjedinjene Države ne vrše pritisak na Ukrajinu. Ne insistiramo. Ono što mi radimo je da se konsultujemo kao partneri i pokazujemo našu podršku ne samo kroz javne izjave ili moralnu podršku, već kroz opipljivu, fizičku podršku vrste vojne pomoći - rekao je novinarima u četvrtak Džejk Salivan, predsednikov savetnik za nacionalnu bezbednost.

Pitanje o tome šta tačno Sjedinjene Države misle o pregovorima pokrenulo je razgovore sa obe strane Atlantskog okeana poslednjih dana dok američki, ukrajinski, ruski i evropski zvaničnici pokušavaju da dešifruju ponekad pomešane signale iz Vašingtona, prenose mediji.

Putovanje Salivana u Kijev prošle nedelje ostavilo je kod nekih utisak da je Bajdenova administracija apelovala na Zelenskog da barem pokaže spremnost za pregovore, ali su američki zvaničnici to demantovali.

Umesto toga, rekli su, na kraju sastanka koji se uglavnom fokusirao na druga pitanja vezana za rat, Salivan je predložio da Zelenski razmisli o tome šta je "pravedan mir".

(Informer)

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili