KOMITET UN USVOJIO NACRT PALESTINSKE REZOLUCIJE: Traže mišljenje od Međunarodnog suda pravde povodom izraelske okupacije

Tanjug

12. 11. 2022. u 00:38

KOMITET Ujedinjenih nacija za dekolonizaciju usvojio je nacrt palestinske rezolucije kojom se od Međunarodnog suda pravde traži savetodavno mišljenje o produženoj okupaciji Izraela.

КОМИТЕТ УН УСВОЈИО НАЦРТ ПАЛЕСТИНСКЕ РЕЗОЛУЦИЈЕ: Траже мишљење од Међународног суда правде поводом израелске окупације

Arhiva

U rezoluciji usvojenoj u sedištu UN, u Njujorku traži se da Međunarodni sud pravde (MSP) hitno razmotri izraelsku produženu okupaciju, naseljavanje i aneksiju palestinske teritorije, koji krše pravo Palestinaca na samoopredeljenje, preneo je Rojters.

Izrael je zauzeo Zapadnu obalu, Gazu i istočni Jerusalim u bliskoistočnom ratu 1967. godine, dok su pregovori koji su vođeni uz posredstvo SAD prekinuti 2014, navela je agencija.

Palestinski ministar spoljnih poslova Rijad al Maliki je u saopštenju naveo da je 98 zemalja podržalo rezoluciju, 52 su bile uzdržane, a 17 je glasalo protiv.

Al-Maliki je pozdravio glasanje i opisao rezoluciju kao diplomatsku i pravnu prekretnicu koja će otvoriti novu eru za pozivanje Izraela na odgovornost za počinjene ratne zločine.

Ambasador Izraela u UN Gilad Erdan rekao je da pozivanjem na uključivanje Međunarodnog suda pravde Palestinci desetkuju sve šanse za pomirenje.

Obraćajući se forumu, on je rekao da su Palestinci odbacili svaku mirovnu inicijativu, a da sada upliću spoljno telo uz izgovor da sukob nije rešen.

MSP je poslednji put razmatrao sukob 2004. godine, kada je doneo odluku da je izraelska barijera kojom se odvaja Izrael od Zapadne obale nezakonita.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024