OBRAČUN KARTELA I POLICIJE U EKVADORU: Stradala najmanje dva policajca

Tanjug

01. 11. 2022. u 20:43

NAJMANjE dva policajca ubijena su danas u napadima u Ekvadoru koji su izvedeni kao odgovor na prebacivanje zatvorenika iz prepunih i nasilnih zatvora, saopštile su vlada i policija.

ОБРАЧУН КАРТЕЛА И ПОЛИЦИЈЕ У ЕКВАДОРУ: Страдала најмање два полицајца

Foto: Tanjug/AP

Komandir policije Fausto Salinas rekao je novinarima da je šest eksplozija prijavljeno rano jutros u nekoliko oblasti zapadnog grada Gvajakila, uključujući one i u blizini dve benzinske pumpe, preneo je Rojters.

Dva policajca poginula su u napadu na automobil policije u predgrađu Gvajakila, a dvojica su ranjena u drugom napadu na policijsku jedinicu.

U severozapadnom gradu Esmeraldasu prijavljene su tri eksplozije, a sedam zatvorskih službenika zadržano je u gradskom zatvoru kao taoci i to dok su zatvorenici protestovali zbog prebacivanja iz zatvora, navela je vlada u saopštenju.

Dodali su da su policajci kasnije pušteni.

Ministar unutrašnjih poslova Huan Zapata rekao je novinarima da su se napadi dogodili dok je zatvorska agencija SNAI sprovodila plan reorganizacije zatvora.

-Ovo su reakcije na akcije policije i nacionalne vlade protiv organizovanog kriminala, rekao je Zapata.

Agencija SNAI je saopštila da je 200 zatvorenika do sada prebačeno iz najnasilnijeg zatvora u Ekvadoru u druge širom zemlje.

Transferi, čiji je cilj smanjenje prevelike gužve i osiguranje bezbednosti zatvorske populacije, biće nastavljeni danas, navodi se u saopštenju.

Ekvador se koristi kao tranzitna tačka za drogu namenjenu Sjedinjenim Državama i Evropi, navodi britanska agencija.

Zatvorski sistem Ekvadora decenijama se suočava sa strukturnim problemima, ali je nasilje u zatvorima u porastu od kraja 2020. godine.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije