ZAUSTAVITI MIGRANTE NA „PUTU NADE“: U Italiji haotično stanje - premijerka okreće novi list

Milica Ostojić

26. 10. 2022. u 12:37

Od 1. januara do 25. oktobra 2022. godine na italijanske obale iskrcalo se registrovanih 79.208 izbeglica, u istom periodu 2020. godine 26.915, a 2021. 52.772.

ЗАУСТАВИТИ МИГРАНТЕ НА „ПУТУ НАДЕ“: У Италији хаотично стање - премијерка окреће нови лист

Foto: Tanjug/AP

Jesen je a protok se uvećava haotičnom brzinom, što zemlja ne može da iznese.

Novoizabrani premijer Đorđa Meloni i novi ministar unutrašnjih poslova Mateo Pjantedozi urgentno planiraju da okrenu stranicu po pitanju protoka migranata. „U Italiju kao u bilo koju ozbiljnu zemlju ne ulazi se ilegalno, već putem „Dekreta o ulasku“, i u Vladinom programu za koji je glasala Skupština premijerka je najavila „to su misije koje pojedinačne zemlje bez Evrope ne mogu razrešiti ako Evropa ne razgovara sa afričkim zemljama“.

Već ustaljena praksa da brodovi nevladinih organizacija kruže po Mediteranu, sakupljaju izbeglice sa manjih brodova i barki, potom ih iskrcaju na italijanske obale, dovodi do haotičnog stanja u sistemu prihvatanja, on je u kontinuitetu u kolapsu. „Alarmfon“, osnovan za sigurnost na moru, koji obaveštava o njihovom kretanju, već alarmira da je na dva broda između Italije i Malte njih preko 1.000, a već je u prihvatnom centru na ostrvu Lampeduza njih 1.154, a kapacitet prijema 350.

Novi ministar unutrašnjih poslova razmatra urgentnu odluku o zabrani ulaska u teritorijalne vode Italije brodova nevladinih organizacija, a za to ima i pravnu osnovu jer „nije na liniji sa duhom evropskih i italijanskih normi u oblasti bezbednosti i kontrole granica“.

"Put nade" veoma često donosi put bola i smrti u Mediteranu i ministar objašnjava „kada se taj jadni narod nalazi na brodovima svi se potresu, a tek što se iskracaju na zemlju svi okrenu leđa na drugu stranu. Ko govori o integraciji, ulozi opština i države, ne zna o čemu priča. Kako? Ko? Sa kojim novcem? Video sam u Rimu migrante koji su se iskrcali pre 2, 3, 4 godine, podneli zahtev za azil, a sada su na ulici bez ikakve nade.

Ministar Pjantedozi objašnjava da su dva broda nevladinih organizacija Okean Viking sa nemačkom zastavom i Humaniti sa norveškom, koji se nalaze u vodama između Italije i Malte, izvan zakona i namerava da uvede zabranu ulaska u italijanske teritorijalne vode.

BONUS VIDEO: PROTEST ISPRED VLADE CRNE GORE: Vatrogasci - spasioci štrajkuju u Podgorici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024