PAPA APELUJE NA POLITIČARE: "Sprečite nuklearni rat u Ukrajini"

Novosti onlajn

26. 10. 2022. u 08:26

PAPA Franja, upoređujući trenutnu svetsku situaciju sa kubanskom raketnom krizom pre 60 godina, predvodio je u utorak lidere svetskih religija u mirovnom apelu političarima da spreče pretnju nuklearnog rata oko Ukrajine.

ПАПА АПЕЛУЈЕ НА ПОЛИТИЧАРЕ: Спречите нуклеарни рат у Украјини

Foto: Profimedia

Franja je predsedavao svečanom zatvaranju trodnevne konferencije koju je organizovala italijanska zajednica Sant Egidio, svetska mirovna i dobrotvorna grupa, u rimskom Koloseumu.

U svom obraćanju nekoliko hiljada ljudi, održanom nakon što su se različite verske grupe molile odvojeno, Franja je osudio današnji „mračan scenario, gde, nažalost, planovi moćnih svetskih lidera ne uzimaju u obzir pravedne težnje naroda“.

Osvrćući se na mogućnost upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini, Franja je rekao:

- Danas je, zapravo, potpuno ugroženo nešto čega smo se plašili i što smo se nadali da više nikada nećemo čuti: upotreba atomskog oružja, koje je i nakon Hirošime i Nagasakija nastavilo pogrešno da se proizvodi i testira - naveo je poglavar Rimokatoličke crkve.

Franja se prisetio kako je 25. oktobra 1962. godine, na vrhuncu kubanske raketne krize, papa Jovan XXIII predao radio-poruku apelujući na vođe tog vremena da vrate svet sa ivice - preneo je Rojters.

- Danas je mir teško narušen, napadnut i pogažen, i to u Evropi, na samom kontinentu koji je u prošlom veku pretrpeo strahote dva svetska rata - rekao je Franja.

BONUS VIDEO:

BORBA PROTIV DRONOVA: Ruske bespilotne letelice iznad Ukrajine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)