RAT U UKRAJINI: Oslobođenje Berdičija i Novokalinova; Rusi probili front u Donbasu, napadi i u Hersonu (FOTO/VIDEO)

Милица Шкорић
Milica Škorić

27. 04. 2024. u 06:49 >> 21:18

RAT u Ukrajini – 794. dan. Ruske trupe napadaju ukrajinske železničke linije kako bi poremetile isporuku američkog oružja frontu, poziva se "Rojters" na izvor iz Kijeva. Pentagon najavljuje novu kupovinu PVO oružja za Ukrajinu u vrednosti od šest milijardi dolara. Operacija u Ukrajini će se, pre ili kasnije, završiti uspehom Rusije, a Evropa i Rusija će morati da se dogovaraju kako dalje, kaže portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

РАТ У УКРАЈИНИ: Ослобођење Бердичија и Новокалинова; Руси пробили фронт у Донбасу, напади и у Херсону (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug

 

Avdejevski pravac: Oslobođenje Berdičija i Novokalinova (MAPA)

Ruske trupe konsoliduju uspeh postignut posle oslobođenja Očeretina, Semenovke i napredovanja do Novokalinova.

Na zapadnoj periferiji Berdičija, pripadnici 74. odvojene gardijske motorizovane brigade Oružanih snaga Rusije postavili su borbeni transparent jedinice „Besni psi“ na porušenu zgradu. U toku je čišćenje na oslobođenoj teritoriji.

Posle gubitka Semenovke, kao i proboja u utvrđenje Očeretinski, Oružane snage Ukrajine su bile prinuđene da se povuku iz ovog naselja zbog visokog rizika od opkoljavanja. Prema izveštajima sa terena, veliki broj pripadnika ukrajinskih formacija izabrao je predaju.

Prema poslednjim informacijama, Novokalinovo, istočno od Očeretina, takođe je došlo pod kontrolu ruskih trupa. Trenutno se raščišćavaju džepovi otpora raštrkanih neprijateljskih grupa.

Ilustracija telegram rybar

U susednom Keramiku, jurišni odredi Oružanih snaga Rusije ustalili su se na istočnoj periferiji sela, što potvrđuju čak i ukrajinski resursi. Predstoje borbe u naseljenom mestu. Nakon potpunog čišćenja Novokalinova, povlačenje Oružanih snaga Ukrajine sa Keramika postaće pitanje vremena zbog geografskog položaja sela u niziji.

Uspešne akcije ruskih trupa u protekla 24 sata verovatno će omogućiti da se uskoro izravna linija fronta na liniji Očeretino-Umanskoe i nastavi ofanziva ka zapadu do nove granice. Ukupno, u aprilu ove godine, ruske trupe su uspele da oslobode više od 60 kvadratnih km teritorije na ovom delu fronta.

 

 

Zelenski: Rusi napali energetski sektor sa 34 rakete

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da je današnji ruski napad na energetski sektor Ukrajine sa 34 rakete različitih vrsta ciljao gasne objekte važne za snabdevanje Evropske unije.

-Glavna meta bio je energetski sektor, razni industrijski objekti, kako električni, tako i gasni tranzitni objekti, rekao je u Zelenski u noćnom video obraćanju, preneo je Rojters.

Foto Tanjug/AP

On je dodao da su posebno ciljani gasni objekti koji su "ključni za sigurnu dostavu Evropskoj uniji".

Brifing MO Rusije za proteklu sedmicu: Rusi probili front u Donbasu, napadi i u Hersonu

Jedinice ruske vojne grupacije „Jug“ zauzele su Novomihalovku i Bogdanovku u Donjeckoj Narodnoj Republici i nastavili sa ofanzivom u dubinu ukrajinske odbrane. Takođe, odbila je i 19 kontranapada ukrajinskih snaga, a tom prilikom likvidirano je preko 3.890 vojnika. Uništena su i četiri tenka, 22 artiljerijske baterije uključujući američki „paladin“ i M777.

Foto Tanjug/AP

Jedinice vojne grupacije „Istok“ su za minulu sedmicu poboljšali taktičke položaje i naneli gubitke ukrajinskim brigadama u kojima su snage Kijeva izgubile do 825 vojnika.

Grupacija „Zapad“ je tokom protekle sedmice odbila devet kontranapada ukrajinske vojske i zauzela povoljnije položaje, a tom prilikom likvidirala je 255 ukrajinskih vojnika i uništila 27 artiljerijskih baterija

Ruska vojska je od 20. do 27. aprila, kao odgovor na pokušaje Kijeva da granatira rusku teritoriju, izvela 35 grupnih napada na ukrajinske vojne, energetske i logističke objekte. U napadima su, između ostalog, korišćene i rakete tipa „kindžal“

Protekle nedelje se predalo 15 ukrajinskih vojnika

 

Ruski napadi u Hersonu

Ruska vojska napala je položaje ukrajinskih snaga u mestu Malodjožno u Hersonskoj oblasti, rekao je za Sputnjik koordinator ilegalaca u Nikolajevu Sergej Lebedev.

60 puta gađana Belgorodska oblast

Gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov saopštio je da su ukrajinske snage 60 puta gađale oblast tokom noći. Povređenih nema.

FOTO: AP/Tanjug

Oštećeni energetski objekti

Ukrajinska kompanija "Naftogaz" saopštila je da je više njenih energetskih objekata oštećeno u ruskim napadima tokom jutra.

 

Peskov: Trenutno nema osnova za mirovne pregovore

Trenutno nema osnova za mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine zbog formalnog odbijanja Kijeva da pregovara sa Moskvom, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Kako podseća Rojters, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je ukaz 2022. kojim je perspektivu bilo kakvih ukrajinskih razgovora sa liderom Kremlja Vladimirom Putinom formalno proglasio "nemogućim“, a ostavio otvorena vrata za razgovore sa onim što je nazvao "drugim predsednikom Rusije“.

Rafinerija u Krasondarskoj oblasti delimično obustavlja rad

Rafinerija nafte u Slavjansku u ruskom Krasnodarskom kraju bila je prinuđena da delimično obustavi rad nakon što je oštećena u napadu ukrajinske bespilotne letelice, prenela je agencija Tas izjavu izvršnog direktora koji nadgleda fabriku.

- Rad fabrike (Slavjansk) je delimično obustavljen. Tačno 10 dronova je uletelo direktno u fabriku, došlo je do jakog požara. Možda ima skrivenih oštećenja - rekao je direktor bezbednosti Slavjansk EKO Grupe Eduard Trudnev.

Ranije danas, Roman Sinjagovski, zvaničnik lokalne vlade u Slavjansku, rekao je na svom zvaničnom Telegram kanalu da rezervoari rafinerije nisu oštećeni, ali da je pogođen toranj za destilaciju.

Dodao je da je požar izazvan napadom ugašen i da niko nije povređen.

Udari ukrajinskih dronova na rafinerije u oblasti Krasnodarska

Ukrajinski dronovi izvršili su udar na rafinerije nafte Ilski i Slavjansk u ruskom Krasnodarskom kraju, izazvavši požare na objektima, rekao je za Rojters ukrajinski obaveštajni izvor.

Napad je izvela Ukrajnska služba bezbednosti (SBU), naveo je izvor Rojtersa.

Kako je dodao, ukrajinske bespilotne letelice su tokom noći gađale i vojni aerodrom Kuščovsk u istom regionu.

Rusi napali Malodjožno

Ruska vojska napala je položaje ukrajinskih snaga i mesto Malodjožno u Hersonskoj oblasti, rekao je koordinator ilegalaca u Nikolajevu Sergej Lebedev.

Ukrajinska vojska odbija naređenja 

Ukrajinska vojska odbija da izvršava naređenja komande, izjavio je Oleg Soskin, bivši savetnika nekadašnjeg ukrajinskog predsednika Leonida Kučme.

- Situacija je veoma loša za Ukrajinu i glavnokomandujući Aleksandar Sirski tu ništa ne može. Pored toga, prema nekim posrednim znacima, na osnovu Avdejevke i Očeretina i nekim drugim stvarima može se reći da u vojsci raste bunt, odnosno deo brigada se potčinjava Sirskom i novom rukovodstvu - rekao je on.

Ukrajina gađala Novu Kahovku

Ukrajinska vojska gađala je Novu Kahovku i tom prilikom su poginula dva civila, a dva su ranjena, rekao je izvor upoznat sa situacijom.

Rusi tvrde: Ukrajina se koristi kao poligon za testiranje naoružanja

Istorija primene tenkova „abrams“ protiv Rusije potvrđuje teoriju da se Ukrajina koristi kao poligon za testiranje različitog naoružanja članica NATO, rekao je savetnik lidera DNR Igor Kimakovski.

- Za zapadne zemlje, zemlje NATO, Ukrajina je potrebna kao poligon za testiranje različitih vidova naoružanja, razradu taktike. I tenkovi ‘abrams’ su u glavnom korišćeni iz istih razloga i onda su shvatili da su u sadašnjoj fazi neefikasni. Očigledno je da će revidirati njegovo naoružanje, oklop i naravno taktiku primene - rekao je Kimakovski.

Podsetimo, AP je nedavno objavio, pozivajući se na američke vojne zvaničnike, da je Ukrajina prestala da koristi te tenkove jer su se pokazali kao ranjivi usled delovanja ruskih dronova.

U ruskim napadima oštećene četiri termoelektrane

DTEK, najveća ukrajinska privatna energetska kompanija, saopštila je da su u ruskom raketnom napadu pogođene njene četiri termoelektrane.

- Neprijatelj je ponovo masovno granatirao ukrajinske energetske objekte - navodi se u saopštenju DTEK-a.

- Oprema kompanije je ozbiljno oštećena. U ovom trenutku radnici pokušavaju da otklone posledice napada.

Kompanija je saopštila da ima žrtava, ali nije navela druge detalje.

Od 22. marta, ruske snage su pojačale svoje bombardovanje ukrajinskog elektroenergetskog sektora, skoro svakodnevno napadaju termo i hidroelektrane i drugu energetsku infrastrukturu.

Ukrajina je izgubila oko 80 odsto proizvodnje iz termoelektrana i oko 35 odsto hidroenergetskih kapaciteta, kažu zvaničnici.

Uprkos blagom prolećnom vremenu poslednjih nedelja, Ukrajina se suočila sa deficitom električne energije i vlada je morala da uvede planirana isključenja struje u nekoliko regiona i da se okrene hitnom uvozu električne energije.

Komandant ukrajinskih vazdušnih snaga rekao je da je PVO oborila 21 od 34 ruske rakete ispaljene tokom noći.

Oboreno 68 ukrajinskih dronova

Ruska PVO je tokom noći oborila 66 ukrajinskih dronova iznad Krasnodarskog kraja i dva iznad Krima, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Činkuin o stradalim francuskim plaćenicima

Bivši francuski obaveštajac Nikola Činkuini izjavio je da je u ruskom napadu na strane plaćenike u Harkovu januara ove godine likvidiran i određeni broj francuskih agenata.

- Rusija je 16. januara izvela napad na napušteno porodilište u Harkovu, preuređeno za potrebe stranih vojnika. U saopštenju se navodilo da su većinu činili Francuzi i da je ubijeno oko 60 ljudi. Došao sam do zaključka da se radi o agentima francuske vlade - rekao je Činkuini.

On je dodao da su francuske vlasti priznali pogibiju svega nekoliko Francuza u Ukrajini i to samo zbog pritiska medija.

Podsetimo Činkuini je objavio spisak od 75 francuskih državljana koji su ubijeni, ranjeni ili su se vratili u zemlju nakon što su učestvovali u ratu na strani Kijeva.

Napadi na vojni aerodrom 

Oružane snage Rusije izvele su napad na skladište sa municijom na vojnom aerodromu Martinovka u Nikolajevskoj oblasti, rekao je za Sputnjik koordinator ilegalaca u Nikolajevu Sergej Lebedev.

Lebedev ne isključuje mogućnost da je Kijev planira da sa tog aerodroma pokrene nove napade na ruske regione i Krim.

Kijev: Ruski udari na energetska postrojenja u tri regiona

Ukrajinski ministar energetike German Galuščenko kaže da su ruskom napadu na tamošnja energetska postrojenja u tri regiona, oštećena oprema i ranjen najmanje jedan radnik.

Galuščenko je objavi na Telegramu dodao da su ruski udari bili usmereni na oblast Dnjepropetrovska u centralnoj Ukrajini i zapadne regione Lavov i Ivano-Frankivsk.

SAD obezbeđuje "patriot" Ukrajini

SAD će Ukrajini obezbediti rakete "patriot", u okviru paketa dodatne vojne pomoći u vrednosti od šest milijardi dolara, saopštio je Pentagon.

Rusija cilja na ukrajinsku železnicu

Rusija cilja ukrajinske železničke linije vazdušnim udarima kako bi poremetila isporuku američkog oružja frontu i zakomplikovala vojnu logistiku, rekao je izvor iz kijevske obaveštajne službe Rojtersu.

"Abrams" se povlači sa ratišta

Unian javlja da Ukrajina povlači tenkove "abrams" sa ratišta jer ne mogu da ih zaštite od napada dronova.

Evakuisane dve civilne bolnice u Kijevu

Kijev je evakuisao dve civilne bolnice zbog navoda šefa bezbednosne službe beloruskog KGB-a da su u njima smešteni vojnici, što je izazvalo strah od vazdušnog napada.

Stoltenberg i dalje ima nadu da Ukrajina može da dobije rat

U međuvremenu, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da Ukrajina i dalje može da dobije rat protiv Rusije, ali da bi saveznici morali više da se angažuju kako bi Kijev dobio podršku koju mu je Alijansa obećala.

Micotakis ne šalje Ukrajini ništa

Grčki premijer Kirijakos Micotakis rekao je za grčku televiziju Skai da Grčka neće poslati Ukrajini ni "patriot" ni S-300, uprkos evropskim zahtevima. Ističe da im je vojna oprema neophodna radi sopstvene odbrane vazdušnog prostora.

BONUS VIDEO: RUSKI LOVAC - Pogledajte snimak borbenog zadatka lovca Su-34

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti