UKRAJINA U MRAKU, UZ SIRENE: Zapad Kijevu obećao pošiljku generatora, Rusi intenzivnije gađaju i železničku infrastrukturu

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

22. 10. 2022. u 07:00

KAO što je bilo najavljeno u Kijevu, Ukrajina je juče bila cela bez struje. Energetski objekti su toliko oštećeni da su mnoge fabrike prestale da rade, a i stanovi su bez struje.

УКРАЈИНА У МРАКУ, УЗ СИРЕНЕ: Запад Кијеву обећао пошиљку генератора, Руси интензивније гађају и железничку инфраструктуру

Foto Tanjug/AP

Pogotovo su u lošoj poziciji oni koji žive u visokim zgradama, jer ne rade liftovi, kao ni frižideri i električni uređaji. Uz tu nevolju, ukrajinska sredstva informisanja su saopštila da je i u petak u celoj Ukrajini objavljena vazdušna opasnost.

U Kijevu su objasnili da je do isključenja struje moralo doći, jer uprkos svim apelima, potrošnja se nije smanjivala, a u Kijevskoj oblasti je i rasla, pa je pretio kolaps. Slaba je uteha što ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba kaže da će Ukrajina naredne nedelje dobiti 600 jedinica energetske opreme, među kojom će biti i generatori. Da će poslati generatore, potvrdila su rukovodstva Italije, Francuske, Litvanije, Finske, Nemačke i Poljske.

U Harkovskoj oblasti saopštavaju da su ruske rakete pogodile fabriku. Kasnije su ukrajinski sajtovi objavili da su Rusi gađali u Harkovu fabriku "Komunar", u kojoj se nalazilo 18 ukrajinskih raketa "neptun". Planiralo se da se te rakete dostave u fabriku "Motor sič" u Zaporožju, da im se ugrade bojeve glave.

Moskovski analitičari najavljuju da bi ruska ofanziva na Harkov, veliki industrijski i naučni centar Ukrajine, mogla biti u decembru.

Da spreče dostavu ukrajinskoj vojsci municije i nove zapadne opreme sada su Rusi počeli intenzivnije da gađaju i železničku infrastrukturu. Ministarstvo odbrane je pokazalo kako "iskander.M" pogađa železnički objekat. Taj raketni sistem ima domet preko 500 kilometara, a njegova razorna moć je ogromna.

U Moskvi su sve glasniji oni koji traže da se uništi onaj deo železnice u zapadnoj Ukrajini preko kog stiže oružje iz Poljske. Ukrajinski oficiri se žale američkim novinarima da nemaju dovoljno PVO sistema da pokriju celu Ukrajinu.

- Naša odbrana od napada iz vazduha svodi se na vojnika sa "stingerom" - ispričali su američkim novinarima u Kijevu, pa se nadaju da će dobiti sa Zapada moderne PVO sisteme, kojim će uspeti da bolje zaštite svoje nebo.

Zelenski je hteo i da što više uvuče vojsku iz NATO zemalja, pa je predložio da se na ukrajinsko-belorusku granicu dovedu "međunarodni posmatrači".

Vlasti u Kijevu sve više nerviraju političari i biznismeni sa Zapada koji pozivaju da se u Ukrajini dođe do mira pregovorima i ustupcima Rusiji. Pre svega oni smatraju da Kijev treba da se pomiri da će Krim zauvek biti ruski.

Foto Tanjug/AP

Rukovodilac ukrajinske predsedničke administracije Andrej Jermak je za "Vašington post" napisao da je u svetu postalo popularno da se apeluje za mir:

- I mi želimo mir, ali naši uslovi su poznati i ponavljali smo ih mnogo puta - kazao je Jermak, a rukovodstvo u Kijevu namerava da ratuje sve dok ne vrati teritorije na stanje od 2014. godine.

Ukrajinski mediji, u međuvremenu, pišu da je policija napravila pretres kod više visokih državnih činovnika, jer se sumnja da su krali humanitarnu pomoć. Radi se o savetniku iz predsedničke administracije Simonjenku, kao i o prvom zameniku u ministarstvu koje se bavi snabdevenošću hranom, Visockom. Osim njih bio je pretres i kod zamenika ministra ekonomije Gribana.

Foto Tanjug/AP

PUTIN NA VOJNOM POLIGONU

RUSKI predsednik Vladimir Putin posetio je jedan od vojnih poligona u Rjazanjskoj oblasti, gde je proverio kako teče priprema rezervista za odlazak na front. Na tom poligonu se priprema ne samo pešadija, već i inžinjerija i medicinska služba. Putin je u pratnji ministra odbrane Sergeja Šojgua razgovarao sa rezervistima. Na strelištu je ispalio nekoliko metaka iz poznate snajperske puške "dragunova".

LUKAŠENKU PRIKAZANI DRONOVI

PREDSEDNIK Belorusije Aleksandar Lukašenko došao je na vojni poligon Obuz-Lesnovski u Brestskoj oblasti da se upozna sa dostignućima beloruske vojne industrije. Njemu su, pored raznog oružja, pokazali i bespilotne letelice koje proizvodi njegova zemlja. U Kijevu su juče demantovali vesti pojedinih medija kako je tobože protiv Lukašenka u Ukrajini podignuta poternica.

Foto Tanjug/AP

BAJDEN SE BRINE

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden izjavio je da je zabrinut za buduću pomoć SAD Ukrajini ukoliko republikanci preuzmu kontrolu nad jednim ili oba doma američkog Kongresa na izborima 8. novembra. Lider republikanaca u Predstavničkom domu SAD Kevin Makarti govori da "ne bi bio voljan da potpiše blanko ček" za pomoć Ukrajini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)