IRANSKI DRONOVI NA TAPETU SB UN: SAD, UK i Francuska traže raspravu o bespilotnim letelicama koje proizvodi Teheran

Tanjug

19. 10. 2022. u 00:07

SJEDINjENE Američke Države, Velika Britanija i Francuska planiraju da na sednici Saveta bezbednosti UN iza zatvorenih vrata u sredu pokrenu pitanje navodnih isporuka oružja iz Irana Rusiji, nakon što je Ukrajina optužila Moskvu da je nabavkom bespilotnih letelica prekršila rezoluciju tog tela, saopštile su neimenovane diplomate.

ИРАНСКИ ДРОНОВИ НА ТАПЕТУ СБ УН: САД, УК и Француска траже расправу о беспилотним летелицама које производи Техеран

Foto: Tanjug/Sepahnews via AP

Prema rečima diplomata koji su želeli da ostanu anonimni, tri zemlje, koje takođe smatraju da je prekršena Rezolucija 2231, najavile su da će zatražiti od zvaničnika UN da obavesti zemlje članice o tom pitanju, prenosi Rojters.

Ukrajina je ranije pozvala stručnjake UN da pregledaju, kako tvrdi, oborene bespilotne letelice iranskog porekla koje je Rusija koristila za napad na ukrajinske ciljeve.

Nakon što je u ruskom napadu desetinama dronova „kamikaze” poginulo pet osoba i oštećena energetska infrastruktura, Kijev je naveo da je u pitanju oružje iranske proizvodnje i odlučio da prekine veze sa Iranom.

Teheran poriče da je isporučio dronove Moskvi, a Kremlj nije komentarisao to pitanje.

Dva visoka iranska zvaničnika i dvojica iranskih diplomata rekli su ranije Rojtersu da je Iran obećao da će Rusiji, uz dodatne dronove, obezbediti rakete zemlja-zemlja.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE DEJSTVO RUSKE AVIJACIJE: Napad na utvrđene položaje ukrajinske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (10)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!